Vodovod su dobili, ali ne i vodu

Mokro Polje i Radučić prije dvije su godine dobili vodovod, sagrađen uglavnom zahvaljujući američkim donacijama. Na svečanom završetku radova bio je i veleposlanik te zemlje, no voda od tada potekla nije. Razlog? Još nije riješena sva potrebna dokumentacija...

Nazdravljalo se i rezale su se vrpce! No tekuću vodu u kući Milka Šimpraga još nema. 83 su joj, ali i dalje mora u kanti donositi vodu od rodbine. Teško vadi - još teže, kaže, nosi.

U obitelji Šimpraga umjesto vodovoda - cisterne.

- Žalosno je i jadno zato što je vodovodna mreža postavljena, vodovod je ispred vrata, a dvije godine se ne možemo priključiti na taj vodovod, rekla je Zdenka Šimpraga.

A vodovod sagrađen većinom američkim donacijama prije 2 i pol godine - nema uporabnu dozvolu.

- Ja bih volio da ne samo ta nego i druge procedure budu malo brže, ali takva je procedura u našoj državi. Ja ne mogu zamjeriti nikome svatko ima neke svoje propise kojih se mora držati, smatra načelnik općine Ervenik Predrag Burza.

A propisi nalažu opsežnu dokumentaciju - koju je općina prikupljala 18 mjeseci. Nakon tehničkog pregleda utvrđeno je da nisu riješili ni imovinskopravne odnose.

- Uglavnom se radi o šumskom zemljištu kojim upravljaju hrvatske šume. Mi smo mislili da će se možda ići na nekakav dogovor Hrvatskih šuma i općine Ervenik, međutim evo oni su prigovorili, izvlaštenje nije provedeno, objasnila je pročelnica Uporabnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije Semira Škugor.

- Nije se ni smjelo graditi bez prava služnosti, kažu u Hrvatskim šumama. Uputili su općinu na Ministarstvo poljoprivrede. Postupak je u tijeku, kad će završiti, iz Ministarstva ne odgovaraju.

I dok postupak prikupljanja papira ulazi u treću godinu - 83-godišnja starica pitku vodu i dalje nosi u kanti. Drugog izbora - u ovoj apsurdnoj priči - ionako nema.