Međimurska županija traži hitnu obnovu pruge od Kotoribe do Zagreba

Iz Međimurske županije uputili su apel Hrvatskim željeznicama i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za hitnom obnovom pruge od Kotoribe do Zagreba koja je izgrađena prije 160 godina, a posljednji put obnovljena prije gotovo četiri desetljeća.

Pruga je i danas na istome mjestu i prolazi dionicom Kotoriba-Donji Kraljevec, Mala Subotica-Čakovec. Dugačka je 42 kilometra, a posljednji remont na njoj napravljen je prije 38 godina. Zbog dotrajalosti njome se sporo vozi, a sve je više opasna i za sigurnost putnika, apelira županijski vijećnik i predsjednik Međimurskoga demokratskog saveza.

- Putovanje od Kotoribe do Zagreba traje četiri sata, to je samo stotinjak kilometara i nedopustivo je da građeni koji žele ići u Zagreb troše toliko vremena. Mi tražimo da se iduće godine krene u obnovu pruge od Kotoribe, Čakovca, Varaždina, Novog Marofa, Zaboka do Zagreba, ističe Željko Pavlic, županijski vijećnik i predsjednik MDS-a.

Ovakav je zahtjev poslan s današnje sjednice Skupštine Međimurske županije Hrvatskim željeznicama i mjerodavnom ministarstvu. Usto donesena je i odluka o dodjeli jednokratne financijske potpore svim redovnim učenicima srednjih škola.

- 300 kuna za svakog srednjoškolca - imamo ih 4.000 puta 300 kuna dakle riječ je milijun i 200 tisuća kuna, govori Matija Posavec, međimurski župan.

Polugodišnji proračun, najviše zbog pandemije, slabije se puni od očekivanog i planiranog , no ni jedna započeta investicija nije zaustavljena.

- Treba to sagledavati u kontekstu činjenice da je država Međimurskoj županiji dužna oko 35 milijuna kuna s osnova povrata za europske projekte.Tu je i kapitalizacija imovine i očekujem od druge polovice godine veće punjenje proračuna tako de će sve biti u redu, govori Posavec.

Raspisana su i dva natječaja za prodaju građevinskih parcela za industrijsku i stambenu gradnju ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna.