Karlovačka županija: Mlijeko, voće i povrće s domaćih OPG-ova za školarce

Karlovačka županija već šestu godinu sudjeluje u projektu "Školska shema" voća i povrća te mlijeka. Djeca u osnovnim i srednjim školama jednom tjedno besplatno dobivaju voće i povrće, a oni od 1. do 4. razreda - mlijeko. I sve to dolazi s domaćih OPG-ova.

U voćnjaku Borisa Capana uskoro će berba jabuka. Krupne su, mirisne i sočne i baš će takve u ruke svakog osnovnoškolca u županiji.

- Prodajem i mandarine, znači agrume. Prodajem svoje trešnje, jabuke i jagode. Količine koje nemam, koje mi nisu dostatne, kupim na našem tržištu, objašnjava Capan.

Zahvaljujući projektu "Školska shema" svi će učenici osnovnih i srednjih škola jednom na tjedan dobivati voće, a oni manji mlijeko s domaćih farmi. Jer nemaju sva djeca prilike u školama dobiti kuhani obrok,  kao u ovoj - u Tounju.

- Sutra imaju restani krumpir, prženi oslić, svaki dan nešto, govori Gordana Kirasić, kuharica u Područnoj školi "Lucije Capan", Tounj.

Većina srednjih škola ima kantine u kojima se prodaju uglavnom peciva, pizze i slično, pa jedan voćni obrok na tjedan - dobro dođe.

- Ovo voće što dobivamo svaki ponedjeljak, to djeca stvarno koriste. Stvarno koriste, ne baca se, objašnjava Lidija Mikšić, ravnateljica Srednje ekonomsko-turističke škole Karlovac.

Od početka epidemije koronavirusa osnovne škole u Karlovcu prešle su na suhi obrok, iako imaju kuhinje. Kao razlog navode - nemogućnost poštivanja epidemioloških mjera.
- Nije jednostavno u svaki razred dostaviti topli obrok, ali ne vidim razlog da se to ne bi moglo, uz malo povećani angažman svih djelatnika škole, ističe Vesna Hajsan Dolinar, dožupanica Karlovačke županije.

Uz ove jabuke i ostalo voće, povrće i mlijeko od domaćih poljoprivrednika - doista nema potrebe da djeca jedu nezdravo. Usto, ovim projektom potiče se i razvoj lokalnog poduzetništva. U 6 godina postojanja projekta isporučili su 10 tisuća tona voća i povrća.