Muzej vina na Pelješcu, po starinski

Ako se zateknete na jugu Hrvatske, na Pelješcu - možda vas put nanese u prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva. Posjetitelja mu ne manjka ni u posezoni.

Prvi hrvatski muzej vina otvoren je prije 5 godina, kao dopuna konceptu ruralnog razvoja Pelješca. Grupa francuskih turista stigla je iz Bretanje u samo vinsko srce Pelješca, u muzej vina u Putnikovićima. Prvi dojam je odličan! Zanimljivo je, kažu vidjeti cijeli proces proizvodnje vina u Hrvatskoj.

- Mi tu imamo i zbirku tradicionlanih stvari koje su vezane za prošlost ovoga kraja, i gosti koji tu dolaze putem agencija ili individualno nailaze na mogućnost da vide što su naši stari radili, objašnjava upravitelj PZ-a Putniković Jozo Rabušić.

Kako bi i nove generacije konačno upoznale alate i običaje, kakvi su na Pelješcu vladali prije tek par desetljeća zadrugari iz Putnikovića odlučili su obići sve pelješke kuće, ali i šire, kako bi od paučine spasili što se spasiti da.

- Eksponate smo skupili tako da smo zamolili domaće ljude - da sve ono što drže u svojim konobama i kućama doniraju muzeju. Također i ostale ljude koji ne žive u ovome kraju - praktički po cijeloj Dalmaciji, kaže Tonči Rabušić iz Muzeja vinogradarstva i vinarstva PZ-a Putniković.

Po običaju sve će završiti čašom vina, a muzej je idalje otvoren svakoga dana, pozivajući sve pelješke goste.