Festival "Okusi Mediteran" promiče važnost mediteranske kuhinje

Na festivalskom meniju u četiri dana niz je panela o važnosti Mediteranske kuhinje, ulozi žena u gastronomiji, ekskluzivno predstavljanje drevne japanske tehnike filetiranja i obrade tune, susreti, večere, i možda najvažnije - edukacije u svim splitskim ugostiteljskim školama za učenike i profesionalce.

Zbog blagodati podneblja, bogatstva nutrijenata, okusa i mirisa, Mediteranska kuhinja smatra se najzdravijom na svijetu. Stoga je već 10 godina na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine. Festival "Okusi Mediteran" slavi tu obljetnicu i promiče važnost mediteranske kuhinje.
- Možda vani prepoznaju puno više tu važnost nego mi sami, jer smo na to navikli, nama je to normalno, ali kod nas se već pomalo gubi i intencija ovog festivala je upravo to da ljudi očuvaju tradiciju koju imaju, objašnjava Ingrid Badurina Danielsson, organizatorica festivala "Okusi Mediteran".

Gastroturizam je važan dio turističke priče na cijelom Mediteranu.
- U posljednje vrijeme otprilike 28 posto turista dolazi u Španjolsku samo zbog gastronomije, govori Alonso Dezcallarr Mazarredo, španjolski veleposlanik u RH.

- Bitna je upornost organizatora koji inzistiraju na činjenici da gastronomija kao važni čimbenik u razvoju hrvatskog turističkog proizvoda mora zauzeti važnije mjesto, govori Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik.

Ovakvi susreti, gastroponuda, ali i ovogodišnji rezultati, zalog su za iduće sezone.

- Što se tiče noćenja otprilike nešto malo više od 50 posto u odnosu na rekordnu 2019. Što se tiče samih dolazaka, otprilike 40 posto, dakle govorimo negdje od 52 milijuna noćenja, ističe Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

U teškoj turističkoj godini, ovakva međunarodna kuharska elita, itekakvo je dobar začin posezoni.

- Iako smo iz različitih mjesta; Meksika, Francuske, Benina, mi govorimo istim jezikom - dobrom hranom, govori Georgiana Viou, Benin.
A njome, na sreću, naše podneblje itekako obiluje.