Zmajevo oko ponovno ostalo bez kisika

Rogozničko slano jezero Zmajevo oko - prirodni fenomen - ponovno je ostalo bez kisika. Rijetka pojava izazvala je pomor biljnog i životinjskog svijeta. Znanstvenici pokušavaju utvrditi zbog čega je sve češća.

U jezeru su tri sloja: površinski, rjeđi - bogat kisikom i životom. Donji gušći - bez kisika odnosno anoksičan. I samo 20-ak cm tanak sloj, koji sprječava njihovo miješanje. No ovih je dana jezero - "prokuhalo".

- Očitane vrijednosti nam govore da imamo cijeli vodeni stupac koji je bez kisika te da u jezeru ništa ne može preživjeti. Kao što vidite, čak su se i kozice povukle na površinu da bi došle do zraka, objašnjava dr. sc. Marija Marguš, Institut "Ruđer Bošković".

Kisik je "nestao" pri naglom miješanju slojeva jezera. Vezao se za sulfide s dna. Osjeća se smrad pokvarenih jaja.

- Dolazi do oslobađanja sumporovodika iz samoga jezera, dodaje Marguš.

Život u jezeru oporavit će se. No trebat će za to mjeseci, pa i godine. Ova radikalna prirodna pojava zabilježena je dosad 4 puta - a čak tri puta u posljednjem desetljeću. Znanstvenici nastoje utvrditi što je tomu razlog.

- Možemo reći da je to pod utjecajem klimatskih promjena. Kada nakon dugog suhog ljeta imamo u jesen naglu promjenu temperature, koja u većini slučajeva mora biti praćena s vjetrom, ističe Marguš. 

A ovaj jedinstveni prirodni fenomen, morem ispunjeno jezero duboko 15 metara, u početku bijaše - podzemna špilja.

- Uslijed nekakvih procesa, svod kaverne se urušio, nastala je ponikva, koja je bila suha. Kako se razina mora dizala, tako je i ovo jezero putem kanala, odnosno poroznosti tla, potopljeno, objašnjava Marko Plenča Mudrić, JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Ovaj morski mini-ekosustav znanstvenicima služi kao laboratorij: primjer kako klimatske promjene mogu utjecati na cijeli Jadran. A legenda o imenu jezera potječe iz - grčke mitologije, kada je junak Aristoles ubio zmaja Murina kako bi spasio život voljene djevojke. Umirući zmaj iskopao si je oko, koje je ispalo i napravilo veliku rupu - jezero.