Opatijski parkovi - srce i ponos grada

Opatija je jedan od najljepših primjera gradova čija je prepoznatljiva slika oblikovana u jedinstvu urbanizma, arhitekture i perivojne arhitekture. Stoga se u godini obilježavanja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, javnosti predstavlja kao grad-park.

Poseban pečat gradu - parku u Opatiji bajnoj daje upravo perivojno naslijeđe i njegova ambijentalna vrijednost "u zagrljaju mora". Opatiju krasi čak 10 javnih gradskih perivoja koji čine novi turistički proizvod nazvan Opatijska kolajnica.

- Za opatijsku je perivojnu arhitekturu znakovito bogatstvo biljnih vrsta u čijem temelju su prirodni gajevi hrasta i gajevi lovora koji su među najljepšima na Mediteranu, rekla je Koraljka Vahtar Jurković, pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u PGŽ.

Ali i mnoge druge egzotične vrste. Stoga su opatijski parkovi u pravom smislu riječi - srce i ponos grada. Školovani vrtlari tvrtke "Parkovi" održavaju oko 230.000 četvornih metara zelenih površina, uključivši obalni put i pripadajuće zelenilo.

U proljeće i jesen posadi se 100.000 komada sezonskog cvijeća s 25.000 lukovica tulipana. Briga o izgledu javnih površina - parkova, šetnica, komunikacija, ali i okućnica i fasada jedan je od apsolutnih prioriteta Grada Opatije. Više doznajte u videozapisu.