Francuzi u Grubišnom Polju napravili permakulturnu oazu

Francuski par Guy i Iris Weyrath  od zapuštenog imanja u Grubišnom Polju napravili su permakulturnu oazu u kojoj uživaju.

Guy Weyrath kaže da su u Francuskoj imali otprilike 20 hektara za proizvodnju voća, povrća i mesa te da im nije bio problem taj posao ostaviti iza sebe jer isto žele raditi i ovdje. Ovaj par dosad nije živio izvan Francuske, a u Grubišnom Polju osjetili su ono nešto što odgovara njihovu načinu života.

- Temelj nam je biodinamika, radimo po mjesečevim mijenama, na povišenim gredicama što nam olakšava rad. I ono najvažnije je da se radi bez pesticida, dodao je.

Napravili su gredice zdravog povrća oko bioelektrane koja proizvodi toplinsku i električnu energiju od drvne sječke. Otpaci se koriste u uzgoju, uz pepeo za melioraciju tla za koji imaju ekološki certifikat.

Laurent Sessa, direktor tvrtke Energostatik, na čiji poziv je francuski par i stigao u Hrvatsku, ističe da su se odlučili napraviti pedagoški vrt u permakulturi, budući da imaju 7.000 četvornih metara zelenih površina unutar elektrane. Sessa je rođen u Francuskoj, ali su mu roditelji Hrvati usadili ljubav prema domovini. Direktor je elektrane vrijedne 35 milijuna eura kojom u Grubišnom Polju upravljaju Finci. Kaže da u Hrvatskoj ima posla, fenomenalnih projekata,  entuzijastičnih ljudi, a pozdravlja i lokalnu upravu. 

Sessa pojašnjava da postoji iznimno jeftina industrijska proizvodnja i vrlo skupa ekološka. "Želimo napraviti kompromis između njih dviju i proizvesti proizvod vrhunske kvalitete, ali pristupačan svima", kazao je.

U izgradnju zelenog carstva Guy i Iris uložili su svoj novac. On naglašava da želi pokazati kako se dobra farma može napraviti i s malo ulaganja, a ona  pak da je ovdje "u svom elementu" i da joj se u Hrvatskoj sve sviđa. Guy i Iris ne znaju hoće li ostatak života provesti u Hrvatskoj jer su, kako kažu, kao ptice selice, dok Laurent  ovdje ima mnogo planova.