"Začin ljubavi" za smanjenje izoliranosti osoba u palijativnoj skrbi

Svjetski je dan hospicija i palijativne skrbi. U Zagrebu je udruga La Verna pokrenula akciju "Začin ljubavi", čiji je cilj smanjenje izoliranosti osoba u palijativnoj skrbi koje su tijekom epidemioloških okolnosti dodatno isključene od društva.

Građani u akciji mogu sudjelovati donacijom, a za uzvrat dobiti lončanicu začinskog bilja.

- Volontirati je izazovno, ali osjećaj je predivan. jer kad vidite čovjeka na kraju života koji je do tada bio jako aktivan, brinuo je za svoju obitelj i odjedanput postane nemoćan. Počnu ga izbjegavati pomalo prijatelji, okolina  i onda dođe mu neko nepoznat koji s njim želi provesti vrijeme, on je presretan, rekla je volonterka Dragica Kipson.

U sklopu akcije, u Zagrebu je održana manifestacija kojoj je cilj smanjiti izoliranosti osoba u palijativnoj skrbi.

Događaj na Cvjetnom trgu, u sklopu kojeg su građanima bile ponuđene lončanice sa začinskim biljem na štandu, održan je u organizaciji udruge Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna i suorganizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Predsjednica udruge Blaženka Eror Matić zahvalila je građanima na velikom odazivu i pozivala ih da nastave podržavati rad udruge online donacijama, koja će nastavljati unaprjeđivati palijativnu skrb.