Burna rasprava o Medvednici: Što će smjeti biciklisti?

Medvednica, odnosno Zagrebačka gora, najposjećenija je planina u Hrvatskoj. O zaštiti tog parka prirode vodi se javna rasprava, a rezultat bi trebao biti Pravilnik kojim će se propisati očuvanje, korištenje i upravljačka zona unutar parka. Buru je izazvala točka prema kojoj se zabranjuje vožnja biciklima uređenim planinarskim stazama kojih je na Medvednici gotovo 500 kilometara.

Najposjećenijom planinom u Hrvatskoj godišnje prođe više od milijun planinara. Posljednjih godina sve je privlačnija biciklistima, kako cestovnim, tako i onima koji se bave brdskim biciklizmom. Baš će se njima novim pravilnikom najviše ograničiti bicikliranje.

- Treba uvesti više opreza da bi svi ljudi bili sigurni na prostoru kojim prolaze, nije opasnost tolika kada se biciklisti penju uz brdo, govorimo o tome da su tihi kada se spuštaju planinarskim rutama i tu dovode u opasnost i sebe i posjetitelje koji planinare - smatra Marina Popijač, ravnateljica parka prirode Medvednica.

Uprava želi bicikliste preusmjeriti na biciklističke rute, kojih je na Medvednici uređeno devet plus jedna enduro staza. Na raspolaganju imaju više od 100 kilometara putova za vožnju.

- Mislim da potpuna zabrana sigurno nema smisla, razumijem ljude kojima smeta  ima puno neodgovornih biciklista koji projure pored pješaka što sigurno nije dobro. Mislim da se može naći zajednički jezik, da mogu biciklisti i planinari funkcionirati na istim stazama da treba naći nekakav kompromis - poručuje Ante Tonči Fabris, Outdoors Croatia.

Biciklisti će se u nužnim situacijama moći koristiti planinarskim stazama, ali na prvom  je mjestu sigurnost ljubitelja prirode.

- Prirodno je, naravno da planinarske staze prvenstveno koriste planinari ali isto tako razumljivo je da u prostoru parka prirode Medvednica trebaju biti  i uređene biciklističke staze, skijaške staze - smatra Alan Čaplar, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

Planine naravno, ne pripadaju samo planinarima, no njima se treba koristiti na zdrav i pametan način. Pravilnik koji će uvesti red na Medvednici, na snagu bi trebao stupiti već u studenom.