Sjećanja jedne ratne TV učiteljice

Epidemija je učenike i učitelje suočila s nečim o čemu ne tako davno nisu mogli ni sanjati - školom na daljinu. No slična nastava, naravno ne toliko s pomoću suvremene tehnologije kakva je na raspolaganju danas, izvodila se i prije gotovo 30 godina. Poput današnje Škole na Trećem, tijekom Domovinskog rata na HRT-u se emitirala TV škola. Sjećanja na nju donosi jedna od - ratnih učiteljica.

Učiteljica Natalija Krznarić bila je među prvim TV učiteljima ratne 1992. godine. Tada je usporedno podučavala matematiku u TV školi i u razredu.

- Od nas nekoliko trebalo je izabrati one koji će govoriti na radiju, koji će držati školu na radiju i one koji će držati školu na televiziji. Ja sam izabrana za televiziju - kaže.

Scenarije napisane rukom još čuva. Pisala ih je, kaže, po nekoliko dana. Ono što najviše pamti učenička su pisma.

- Neki su danima bili u skloništima, gledali su naše emisije i onda su slali svoje odgovore, svoje crteže, komentirali su, zahvaljivali su nam se na tome što im pružamo mogućnost da nešto nauče.

Svoj tadašnji razred vodila je na snimanje TV škole. Danas u njezinu razredu većinu čine upravo djeca njezinih bivših učenika.

Nikolina Šantić, njezina bivša učenica kaže kako joj je bila druga generacija, a Nikolinino dijete joj je sad zadnja.

Svaki naraštaj nosi svoje izazove, kaže nam učiteljica, dodajući kako će na kraju ove nastavne godine u više razrede ispratiti svoju desetu generaciju učenika.