Ribar Šime: Mokre gaće cijene nemaju

Kaštelanin Šime Šarac 50 godina proveo je na moru, 20 godina bio je profesionalni ribar, a prije nekoliko godina ugasio je obrt. No još uvijek danas, kad zatreba, svoje znanje i vještine prenosi prijateljima.

Brojna papirologija došla mu je na vrh glave. Pravila za ribare, kaže, pisali su oni koji mora nikada okusili nisu.

- Naljutio sam se zato što jedino mi ribari nismo bili spremni za EU-regulativu. Da sam htio učiti škole, bio bih pravnik, a ne ribar... Neprihvatljivo, kaže nam ovaj ribar iz Kaštela Kambelovca.

Zato je prije par godina otišao u prijevremenu mirovinu.

- Sram me je i kazati kolika je. Ne možete biti zadovoljni. A počeo sam raditi s osam godina za četvrtinu dila. Radije sam bio na moru s ribarima nego u kući, kaže Šime.

Pravi ribar, kaže šjor Šime, možete biti samo ako dajete cijeloga sebe. Mokre gaće cijene nemaju.

- Kroz novac to ne možete gledati. Ja sam počeo s barkom od dva metra, svi su mi se u selu smijali, a danas je došlo, ajme majko, kaže Šime.

Kad god mu vrijeme dozvoljava i prijatelji pozovu, penzioner Šime "da malo ruke". Na Kambelovačkoj rivi zabavlja se krpanjem, a ni na ribaricu mu nije ni teško ni mrsko skočiti.

- Ponekad pomognem prijateljima, održavam alate, izađem na more, priča.

- A more... Rekla je moja žena, "imaš ljubavnicu", a ja joj kažem "jesi poludila", ona kaže "more ti je ljubavnica, more ti je na prvom mistu, ja sam druga"... Ljudi koji u more nemaju vjere ne mogu biti ribari, kaže Šime.

Ima još špirita u šjor Šime Šarca. Sada je supruga i obitelj na prvom mjestu, ali ljubavnica se nikad ne zaboravlja.