Ribari s diplomom

Sumartin, otok Brač. Spustilo se nebo na zemlju, reklo bi se. No ako ti je parangal u fokusu interesa, onda ima posla i za ovakvoga vremena. Petar i Nikola pri završetku su studija mora u Splitu. Ni jedan ni drugi nisu dovodili u pitanje odluku čime će se u životu baviti.

- Teško je to objasniti. Cijeli život smo u tome. Od malih nogu smo na otocima, prije sam naučio hodati na brodu nego na suhome, tako da to je jednostavno bila takva odluka, kaže Petar Crmarić (Sveučilišni odjel studij mora - Sveučilište u Splitu).

- Iako su moji htjeli da bude i drugih opcija, ja sam samo stavio morsko ribarstvo. Ostvarila mi se ta želja i evo - peta godina, gurat ćemo dokle se bude moglo, kaže njegov kolega Nikola Rajčić.

Pa su tako dogurali do inovativnog oblika udice, laičkom oku iste kao i one konvencionalne - međutim, nije tako.

- Riba je ne može progutati, već se, bar u teoriji, riba kači za čeljust i po pitanju parangala to pospješuje preživljavanje ribe. Čim riba proguta udicu u ždrijelo, ona je gotova, dok, kad se uhvati za čeljust, ona može preživjeti, pogotovo ako se uhvati nedorasli primjerak, lakše ga je pustiti, ističe Petar.

- Postoji pozitivni pomak jer su ribari uvidjeli da se hvata dosta malih vrsta i surađuju sa znanstvenicima. Samim tim na određenim područjima smo zatvorili te teritorije kako bi se riblji stok obnovio. Svijest ribara sve je veća i oni bi voljeli da to i njihova djeca tako rade. Svima je želja da ribe ostane i da se može iskorištavati što duže, kaže Nikola.

- Mislim da je u najboljem interesu svim ribolovcima puštati nedorasle primjerke tako da nešto ostane i za poslije. Ljudska pohlepa je najveći problem po pitanju ribarstva i taj neselektivni ribolov, poručuje Petar.

Ovo je dio njihovog istraživanja koje bi trebalo uskoro biti objavljeno kao znanstveni rad, no što dalje, pitamo ih.

- Što se tiče posla, uvijek ga ima za onoga tko voli raditi i tko će se pokazati da može raditi. Mislim da ćemo naći posao ovdje, ali vanka je u nekim zemljama puno više cijenjeno nego kod nas, kaže Nikola.

Nebo nije davalo signale nikakvog razvedravanja, međutim, oni će ipak isploviti jer, kako su sami rekli, dopao ih je parangal, što bi značilo težak rad, puno odricanja i neprestani boravak na moru. Tako su izabrali, pa nek im tako i bude.