Kako izgleda život u samoizolaciji

U ovom trenutku u Hrvatskoj je više od 14 tisuća osoba u samoizolaciji. Čini se da je pitanje vremena kada će to snaći svakoga od nas.

Život u samoizolaciji. I to još u stambenoj zgradi, u stanu od 50-ak četvornih metara, u kojemu vas živi četvero.

Gordana Kirinčić glavninu je vremena provela u sobi, na kauču. Suprug i dvoje djece samoizolaciju su shvatili vrlo ozbiljno.

- Izbjegavali su me, uopće nisam imala problema s njima. Oni su mene izbjegavali, vjerojatno iz straha, ističe Gordana Kirinčić.

Suprug je spavao na podu, ručali su u različito vrijeme. Djeca su kuhala ručak, prala suđe, sve što bi inače radila Gordana. Ipak, psihički nije bilo toliko lako.

- Uopće mi nije palo na pamet da bi mogla dobiti Covid. Nego samo da čim prije ovo prođe, i ako mogu izmisliti kakvo cjepivo, da se riješimo toga i krenemo sa životom, kaže Gordana Kirinčić.

Da nije radio kod kuće, samoizolaciju bi puno teže proveo i novinar Marijan Bakić. Zaražena mu je bila supruga.
- Susjedi su nam pomagali, svaki puta su nas zvali, nudili nam pomoć, donosili su nam iz dućana što nam je trebalo. Marin, moj sin nam je dolazio po psa, objašnjava Marijan Bakić, Karlovac.Iako je supruga relativno bezbolno preboljela Covid, te sreće nije bila njezina majka. Završila je u bolnici.

- Znam kad je baka gore, sad mi je puno jasnije koliko ti ljudi ulažu truda i njege u svoje bolesnike. To znam iz ovog primjera s bakom koja je još uvijek u bolnici, govori Bakić.

Epidemiolozi upozoravaju kako u kućanstvu se moramo držati mjera samoizolacije - kontakt ne duži od 15 minuta, maska na licu, razmak 2 metra.

- Uvijek počnemo s time da osoba ne smije spavati u sobi s ostalim članovima obitelji, naročito ne u zajedničkom krevetu, to je izuzetno važno, znači taj neki direktan bliski, fizički kontakt nam se čini ipak najznačajniji, ističe Biserka Hranilović, voditeljica Službe za epidemiologiju ZZJZ Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji u samoizolaciji je trenutačno gotovo 500 osoba. Najteže od svega pada činjenica da to što ste samoizolaciju jednom odradili, nema jamstva da je nećete opet.