U Hrvatskoj jača uzgoj konja

Uzgoj konja u Hrvatskoj povećao se za oko 5 posto. I to ne samo radi jahanja nego i zbog, na tržištu sve traženijeg, kobiljeg mlijeka. Junaci naše sljedeće priče, prepoznali su taj potencijal.Kao u salonu za uljepšavanje konja - ovdje veličanstveni kopitari imaju vrhunsku uslugu.

- Konjima se trebaju svaki dan čistiti kopita zbog toga da im ne uđe kamen ili slično. Što se tiče obrezivanja to je dovoljno svakih 45 do 60 dana, kaže Zoran Rebić, Veliko Trojstvo.

Kada vidimo kako pomažu trogodišnji Fran i petogodišnji Jan brige za opstanak obiteljskog posla nema. Mlada obitelj ima 10 vlastitih arapskih i engleskih punokrvnjaka, a privremeni smještaj ovdje je pronašlo njih još 12.

- Uzgoj konja zahtijeva puno vremena jer čovjek mora s njima provesti veći dio dana da vidi u kakvom je stanju konj što mu treba što mu fali jer on ima svoje potrebe, kaže Zoran.

OPG je registriran 2007., u počecima su ulagali vlastiti novac, a posljednje četiri godine primaju poticaje za konjogojstvo. Konje ne prodaju, a prioritet im je škola jahanja. No prevlast polako, ali sigurno uzima kobilje mlijeko koje, kako kaže Tamara, liječi i izvana i iznutra. I kao svježe i u kozmetici prodaju ga na kućnom pragu diljem Hrvatske.

- Neki prosjek je litru i pol do dvije po dvije mužnje. Volimo prirodne stvari pa smo krenuli s kobiljim mlijekom koje je pomoglo u izlječenju naše djece, ublažavanju bronhitisa pa smo u to ubacili još prirodnu kozmetiku s kobiljim mlijekom, kaže Tamara Rebić.

Dnevno je dovoljan decilitar tekućine bogate vitaminom C i omega kiselinama.

I dok mnogi napuštaju selo, mlada obitelj imala je drukčiji plan. Blagodati Bilogore ujediniti s poslom. U tome za sada uspijevaju.