Zbog puževa su Jadran zamijenili Slavonijom

Hrabrost ili ludost, pitali su se mnogi kada se mlada obitelj Vinzan prije desetljeća odlučila iz Rijeke preseliti u gotovo zaboravljeno slavonsko selo Bračevce. I to zbog uzgoja puževa. No, zbog vremenskih je neprilika farma puževa propala, pa su Vinzanovi odlučili uzgajati voće. Slavonija je njihov dom i iz nje ne žele otići.

Arhivske snimke prikazuju kako je izgledala farma puževa koju su Vinzanovi stvorili na do tada zapuštenom zemljištu koje su slučajno pronašli u oglasima. Zbog puževa su Jadran prije 10 godina zamijenili Slavonijom. On kapetan, koji pola godine plovi morima,  a ona zlatnih ruku.

- Više radi supruge, jer ja kad odem na brod je ok, ali što će, ona je radila za dvije ili dvije i pol tisuće kuna, dvije ili tri smjene i ovako je jednostavnije. Barem znamo da radimo za sebe pa koliko radimo - toliko ćemo imati, kazao je u svibnju 2013. godine Mišel Vinzan.

Danas, umjesto puževa, voćnjaci.

- Sve je bilo super, krasno, bajno, ali nakon nekog vremena, kad je trebalo plasirati proizvod - elementarna nepogoda, kiša, poplave i nažalost, puževi su morali svojim putem, kaže Suzana Vinzan.

No, od Slavonije nisu odustali. Život je u Bračevcima, kažu, lijep. Dvije kćeri već su u srednjoj školi, a u međuvremenu su dobili i sina. I dok Mišel opet plovi morima, Suzana se skrbi o obitelji, kući, voćnjacima.

- Kad nema njega onda ja to nastojim sama rasporediti na dane, svoje obiteljske, obaveze majke i kućanske. Nekako uspijem rasporediti. Danas mogu jedan posao odraditi, ali da ga odradim kvalitetno, kaže Suzana.

Na tri tisuće i 700 četvornih metara sada dozrijevaju slatki plodovi: šljive, breskve, kruške, nektarine, jabuke. Daleko od gradske vreve i buke, bez mnogo prednosti koje daje grad i uz mnogo više rada i truda, Bračevci su njihov dom. I tu će ostati.