Za kvalitetnije ulje - berba na starinski način!

U najvećem broju naših maslinika berba maslina ovih se dana obavlja uz pomoć mehanizacije, čime se cijela priča i znatno skraćuje. No na otoku Krku neki se i dalje drže - ručnog branja. Iako zahtijeva znatno više vremena i berača, ulje je uz takav način branja, kažu, ukusnije i kvalitetnije - posebno ove godine, kada je plod masline na stablima rijedak, ali izrazito krupan...

➡️ Urod maslina manji do 80 posto
➡️ Razne bolesti napadaju masline

Rano ujutro - ova krčka obitelj dolazi u maslinik. "Škale", "lancuni", košare i deset prstiju ono je što im je potrebno za današnju berbu. Jer sve se kod njih radi ručno.

- Što više sad nastojimo, pogotovo ove godine jer je plod dosta rijedak, a jak je. Vidite i sami, to je jako debela maslina i gušt ju je brati rukama, a kad se bere rukama, i kvaliteta ulja je puno, puno veća, kaže Mirjenko Mrakovčić, vlasnik maslinika.No zahtijeva više vremena i više ljudi. Da bi se nabralo stotinjak kilograma ploda, uz mehanizaciju su potrebna dva berača, ovako barem šest.

- Ima velike razlike jer ova mehanizacija vam potuče cijelu maslinu, maslina počne oksidirati i tu se mijenja sastav ulja, dok ovako, ručno brano, ostanu cijele, nisu oštećene i mi čim poberemo u jedan dan idemo u toš tako da je to kvaliteta 100 posto, kaže beračica Vesna Mrakovčić.

Berba je bila dobra. Sada put krčkoga toša. Postupak već dobro poznat.

- Prijem, pranje maslina, mljevenje, miješanje i onda dolazi ekstrakcija ulja i to bude gotovo za 35 do 40 minuta od momenta prijama, kaže Boris Mrakovčić, vlasnik uljare.

Od kojega, prema pučkoj predaji, deset posto ide krčkom knezu Mikuli, koji je i ovoga puta obišao težake i provjerio urod. Za bočicu ulja Kneza Mikule.