Iz arhive: '96. - godina mini tvornica ilegalnih kazeta

Bila je to godina ilegalnog presnimavanja kazeta - 1996. U akciji znakovita naziva "Autor" djelatnici odjela gospodarskog kriminala Policijske uprave zagrebačke, koji su tih gogina pokušavali ući u trag vješto prikrivenim mjestima gdje se presnimavaju audio kazete, nakon opsežnih policijskih radnji prvi su put u Zagrebu otkrili mini tvornicu ilegalnih kazeta.

Zlatko Pejaković, Magazin, Latino, Gibonni - bio je to dio ilegalno snimljene glazbene ponude koje su već spremne za tržište u stanu u Ratarskoj ulici otkrili i zaplijenili djelatnici PU Zagrebačke.

Oduzeta je tada veća količina improviziranih omota za audio kazete, 770 komada snimljenih audio kazeta raznih naziva izvođača, 50 komada nesnimljenih audio kazeta, 295 komada CD-a i 9 minikompaktnih diskova različitih izvođača s kojih je vršeno presnimavanje bez dozvole autora ili drugog nositelja autorskog prava.

U mini tvornici 33-godišnjeg osumnjičenog vlasnika lažnih kazeta prvi je put od početka akcije "Autor" pronađeno i desetak komada tehničke opreme za presnimavanje.

I upravo je to tada bilo ono za čime su policajci tragali jer zapljena na sajmovima i tržnicama nisu smanjile dotok lažnih kazeta na tržištu. Stoga je otkrivena manufaktura u Ratarskoj, kazali su tada u policiji, bila prvi veliki korak u razbijanju lanca preprodavača kazeta.

Zaplijenjeni glazbeni audio zapisi vrijedni 50-ak tisuća kuna pohranjeni su tada u skladište Croatia Recordsa, a proizvođača tih zapisa umjesto novih narudžbi za presnimavanje čekalo je, na temelju članka 101. Zakona o autorskom pravu,  suđenje zbog neovlaštenog umnožavanja audio kazeta.