"Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)" nova premijera Kerempuha

Satiričko kazalište Kerempuh kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u subotu 24. listopada, praizvedbu predstave "Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)" u režiji Tarika Filipovića.

Kako se ističe u najavi, "Predsjednici&ca" iznimno je aktualna i britka komedija koja ističe mnoge apsurde našeg društva te na duhovit način podsjeća na hrvatsku prošlost i sadašnjost, ali i upozorava na neizvjesnu budućnost.

Osnovna je premisa priče zajednička večera na koju Kolinda Grabar-Kitarović zove Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Franju Tuđmana i Josipa Broza Tita kako bi udruženim snagama, a vođeni bogatim političkim iskustvom, pronašli recept za spas zabrinjavajuće hrvatske situacije.

- Predsjednica i predsjednici okupljeni na večeri nude gledateljima manje ili više nutricionistički harmonizirane i bogate okuse, idealan omjer između slatkog, gorkog, ljutog i kiselog, a toplo je preporučamo gledateljima koje muči neutaživa glad, kao i onima koji su siti svega, stoji u najavi.

- I neće vam teško pasti na želudac, a ako i padne, imajte na umu da su državni poglavari žilavi momci čak i kad su cure, pa se duže žvakanje podrazumijeva, dodaje se. Pritom, spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama.

Kolindu igraju u alternacijama Ornela Vištica i Ana Begić Tahiri, Tarik Filipović je Tuđman, Boris Svrtan igra Tita, Hrvoje Kečkeš Mesića, a Josipovića u alternacijama Siniša Miletić i Ivan Jončić. Kao nepozvani gost pojavljuju se Dominik Milanović / Mladen Pilić.

Predstava je nastala prema tekstu Borisa Svrtana i Tarika Filipovića, koji potpisuju i dramaturgiju. Scenografiju osmišljava Damir Medvešek, kostime Vedrana Rapić, autor glazbe je Milorad Stranić, koreografkinja Larisa Lipovac, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar, a zvuka Damir Ključarić.