Mjesec hrvatske knjige

Počeo je Mjesec hrvatske knjige. 26. put od 15. listopada do 15. studenog knjižnice diljem zemlje organiziraju različite programe. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta zemlje, pod motom "Razlistaj se".

Središnja svečanost otvaranja Mjeseca knjige organizirana je u Ivanić Gradu. U punom smislu riječi "razlistala se" Gradska knjižnica u Ivanić-Gradu. Ove je godine proširena i potpuno obnovljena.

- Sada smo na pristojnih 500-tinjak kvadrata, imamo 2.000 aktivnih korisnika, svake godine imamo barem nekoliko korisnika više zbog čega smo izuzetno zadovoljni, rekla je Senka Kušar Bisić, ravnateljica Gradske knjižnice Ivanić-Grad.

Raduju se svakom novom članu jer - porazni su podaci o čitalačkim navikama Hrvata. Većina ih ne pročita ni jednu knjigu godišnje. Misija je, zbog toga, i Mjeseca hrvatske knjige - poticati kulturu čitanja i pisanja, ali i društveni i duhovni razvoj u knjižnicama.

225 knjižnica i drugih ustanova diljem zemlje u ovogodišnjem Mjesecu knjige prijavilo je gotovo 1.700 programa. Zbog epidemioloških mjera, dio ih se održava na otvorenom ili, pak, virtualno - poput čitateljskog maratona i nacionalnog kviza za školarce. Uz moto "razlistaj se" i temu "planet Zemlja" mnogo je i onih ekoloških.

U proslovu Mjeseca knjige književnica Božica Jelušić naglasila je:"Načitan je čovjek dvostruko osiguran od učmalosti i dosade i spašen od praznine."