Amadeus fest u zvucima 'klasičnih' velikana: Mozarta i Beethovena

Bjelovar i ove godine svira u čast velikog Mozarta. Unatoč teškim okolnostima zbog loše epidemiološke situacije i uvedenih mjera, treću godinu zaredom održava se međunarodni festival komorne glazbe Amadeus fest. Broj posjetitelja je ograničen, a posjetitelji će uz Mozartova djela čuti i skladbe Ludwiga van Beethovena, čime će se obilježiti 250 godina njegova rođenja.

Festival u bjelovarskoj baroknoj katedrali svete Terezije Avilske otvorio je Zagrebački kvartet koji obilježava 101. godišnjicu postojanja. Uz Darija Golčića na oboi, predstavili su se djelima bečke klasike.

- Nastavljamo ono što smo započeli prošle godine, a prošle godine smo se trudili što više svirati po Hrvatskoj. Sad zbog ove novonastale situacije zapravo je teško uopće nastupati, međutim jako nam je drago da je to moguće, rekao je Martin Krpan, Zagrebački kvartet.

- Začudo mi smo za vrijeme korone uspjeli dosta nadoknaditi onaj period kad je bio prvi lockdown, prije tjedan dana smo se vratili iz Španjolske, dodao je Davor Philips, Zagrebački kvartet.

Na festivalu nastupaju vrhunski glazbenici, među kojima su i profesori Glazbene akademije.

- Budući da se festival fokusira na glazbu iz klasičnog perioda, osim Mozarta ove godine pridružili smo i Beethovena kojem slavimo 250 godišnjicu rođenja, rekao je Aleksandar Jakopanec, "Bjelovarska udruga glazbenih umjetnika".

Amadeus fest prije tri godine pokrenula je "Bjelovarska udruga glazbenih umjetnika" potaknuta spoznajom da se veliki skladatelj rodio iste godine kada je carica Marija Terezija naredila osnivanje Bjelovara.