Teške boje rijeke Zrmanje

Obilne kiše koje padaju već danima srećom nisu izazvale veće poplave, ali su znatno promijenile izgled dalmatinskih rijeka. Tako su kiše bistru i čistu Zrmanju zamutile, potpuno joj promijenivši boju.

Uobičajena je ovo slika smaragdne pitome rijeke Zrmanje. No, vijugava krška ljepotica pod udarima kiše potpuno se promijenila, izgledom i bojom.

- Ovo je zaista zanimljivo promatrati jer prirodno je plavo zelena i sad se transformira u ovu čokoladnu, rekao je Igor Jurjević, Obrovac.

Trebalo je dobro pritegnuti brodove, pa i konopom oko gradskog mosta. Kiše su stale, rijeka neće izvan korita, iako malo nedostaje. Snagu joj daju ličke i velebitske vode. Na pedesetak kilometara dugom toku od izvora do ušća dodatnu moć u izravnom sudaru crpi i iz rijeke Krupe.

- Izobilje vode i na najvećem pritoku rijeke Zrmanje. Ovo je izvor rijeke Krupe koji nikad ne presušuje, dodao je  reporter HRT-a Edi Škovrlj.

- Ja dosad nisam upamtio da je toliki nivo, dodao je Slobodan Gužvica, Krupa.

Sva ova silna voda obrušit će se s planine i sa sobom odnijeti ono malo zemlje sa škrtih krških polja i dati rijeci još jednu novu nijansu. Lovci u mutnom požurite se, jer novo-normalno Zrmanjino ruho neće vječno trajati.

- Trebat će joj petnaestak dana da ponovo dođe zelena Zrmanja, naglasio je Jure Jurjević, Obrovac.

Na kojoj podjednako uživaju i ljudi i životinje.