Bilogorski konji - stasiti i vitki, turistički adut kontinentalne Hrvatske

Kontinentalna Hrvatska ima brojne adute kojima može privući turiste. Na Bilogori pohvalili su se konjičkim stazama na kojima posjetitelji mogu uživati u prirodnim i gastronomskim bogatstvima cijele godine.

Bilogori se i konji dive. Stasite i vitke gidrane u svome okrilju čuva još od 1855.

- Posebnost gidrana je što je to vrlo elegantan konj, svestran. Smije imati bijele oznake samo na prednjem dijelu glave i donjem dijelu nogu, rekao je Zlatko Kramarić, dozapovjednik povijesne postrojbe Bjelovarski graničari - Husari 1756.

Uzgoj izvorno mađarske pasmine počeo je još u doba Austro-Ugarske.

- Pošto smo bili zajednička država mi smo u postupku priznavanja te pasmine kao i hrvatske autohtone pasmine, a trenutno je ona u zaštiti kao ugrožena pasmina jer je jako malo čistokrvnih gidrana u svijetu, rekao je Vladimir Vlajnić, vlasnik OPG-a, Ribnjačka.

Nije im teško ljubiteljima jahanja i onima koji to žele postati pokazati zelena blaga pitome gore. Ako niste iskusan jahač, ovdje će vam pomoći da projašite 90 km bilogorske konjičke staze i više od 500 kilometara engea certificirane konjičke staze.

Talijanska asocijacija ENGEA još prije četiri godine certificirala je prvih 90 kilometara staze, a danas se proteže kroz četiri županije. Konjički turizam u Hrvatskoj ima velik potencijal. Kada se ljepote zelenih bregova sjedine s mirisima domaćeg  - eto dobitne kombinacije.