Pjesničko-grafička mapa Tonku Maroeviću

Samo dva mjeseca nakon iznenadne smrti akademika Tonka Maroevića, svjetlo dana ugledala je pjesničko-grafička mapa koju je kao omaž svom velikom prijatelju i dugogodišnjem suradniku priredio bivši ministar kulture Božo Biškupić. Njome je odana počast istaknutom povjesničaru hrvatske kulture, književniku i prevoditelju.

"Ako već nisam mogao biti na posljednjem ispraćaju svog prijatelja, mogu mu ostaviti svoj trajni vijenac u znak zahvalnosti za sve ono što mi je, gotovo u pola stoljeća druženja, dao", s tom je idejom Božo Biškupić krenuo u svoj oproštaj s Tonkom Maroevićem.

- Tonko je, zaista, bio jako dobar čovjek, vrlo tolerantan čovjek. S njim ste mogli razgovarati o svemu, sa svakim problmom doći, imao je uvijek vremena za čovjeka, rekao je Biškupić.

Samo su tri dana bila potrebna akademiku Luku Paljetku da ispiše Tonku svoj Sonetni vijenac, a zatim je 33 likovnih umjetnika pokazalo svoj doživljaj prerano umrlog akademika.

- Od beskonačnog osjećaja tuge i činjenice da ga više ne ćemo moći sresti pa do potrebe da se kroz stihove koje je on volio i cijenio, da se upravo kroz sonetni oblik kaže nešto o njemu samome, dubinski, rekao je Paljetak.

Pa nije slučajno da se baš u ovom hramu knjiga, u njegovo ime, okupilo toliko imena.