Nikolina ima svoj satelit

Nikolina Rudić ime je jednog satelita iz sustava Galileo. Njegovu maketu Nikolina ima kod sebe. I na svoj satelit često misli jer njenom je ocu pomorcu važan za snalaženje na moru.

- Moj tata je pomorac i onda moj satelit gleda gdje je on i onda meni pošalje slike, govori Nikolina Rudić, učenica.

Sve se dogodilo zbog ovog crteža. Europska komisija organizirala je natječaj za djecu iz Hrvatske, Norveške i Švicarske kako bi popularizirala europski navigacijski sustav.

- Bio nam je zadatak nacrtati svemir. Stavila sam sunce, raketu, zvijezde, Jupiter i Planet Zemlju, pokazuje Nikolina.

Nikolinin kreativan rad od šljokica i papira bio je najbolji među 1500 radova iz cijele Hrvatske. Učiteljica ga je poslala u posljednji trenutak.

- Kako se mi često javljamo na te likovne natječaje, tako sam prijavila još radova osim Nikolininog, međutim njen je bio najbolji i evo sad smo tu gdje jesmo, govori Ana Zekanović, Nikolinina učiteljica.

Pobjednici iz sve tri zemlje umjesto pehara dobili su svoj satelit. A Nikolina i nagradu za životno djelo u rodnom Ražancu.

- Ja mislim da mi toga još nismo svjesni. Znamo da je tu gore negdje njezin satelit, ali da je to toliko uzbuđenje... Da, baš taj satelit sada gore nosi ime Nikolina Rudić. To nam je baš super, ushićena je Barbara Rudić, Nikolinina majka.

Nikolina osim svemira voli more i igru s prijateljima. Voli istraživati i kreativno se izražavati. No u budućnosti će za nju sigurno biti posebna činjenica da predmet u svemiru nosi njezino ime.

- Možda u ovoj pandemiji puno malih bolnica koje imamo budu sreća za nas, zaključio je.