Lepoglava: financijskom potporom do doma iz snova

Kako bi riješili stambeno pitanje mladih ljudi, grad Lepoglava organizirao je niz mjera i financijske potpore. Odlučili su tako preokrenuti negativne demografske trendove. U tom je kraju prošle godine 100 ljudi umrlo, a rođeno je upola manje - točnije 51 dijete.
➡️ Čikotić: Pronatalitetne mjere nisu dovoljno jake

Lepoglavčanka Nikolina Bistrović radi kao patronažna sestra u Domu zdravlja. Najdraži joj je dio dana kad se nakon posla sa sinom Petrom vrati kući, u vlastitih 110 kvadrata. Dom je izgradila prošle godine. I pritom iskoristila 40 tisuća kuna poticaja grada Lepoglave.

- Nije veliki novac dok se gradi, ali je veliki novac kad ga nema. Tako da nam je to stvarno puno pomoglo baš u tom završnom aktu dok smo si sve više ove unutarnje radove u kući priveli kraju, kazala je Nikolina.

Čekaju ih još fasada i okućnica, no njihov san već je ostvaren. I obitelj Karoline Bistrović nada se da će iduće godine Božić dočekati u svojoj novoj kući, u Viletincu.

- Prvo smo razmišljali da bi na neki stan išli, ali onda nam je tata dobio po nasljedstvu od svoje bake tu kuću pa ju je dao meni, kaže Karolina.

Sredili su sve papire i također se prijavili na natječaj. 15 tisuća dobivenih kuna iskoristili su za kupnju građevinskog materijala. Prošle godine na ovaj natječaj javilo se 20-ak obitelji, 250 tisuća kuna raspoređeno je između njih sedmero koji su zadovoljili uvjete. Ove godine u proračunu je osigurano 300 tisuća kuna.

- Ove godine još je veći interes. Očito je da mlade obitelji u Lepoglavi ipak vide svoju budućnost i da žele ovdje ostati. Šest, sedam obitelji za Lepoglavu je puno i ako pomognemo njima, napravili smo veliku stvar i otvorili prostor da sljedeće godine možda povećamo taj iznos, izjavio je Hrvoje Kovač, zamjenik lepoglavskog gradonačelnika.

A to je samo jedna od demografskih mjera kojima u Lepoglavi žele zadržati mlade obitelji. Usto izgrađena su dva dječja vrtića, sufinanciraju se sektorske ambulante, daju stipendije, nagrađuju učenici i mentori, a pokušavaju riješiti i problem nedostatka pedijatra.