Kako se nekad "marendalo" u 3. maju

Kako se nekad objedovalo i družilo u riječkom Brodogradilištu 3. maj, otkriva nam "Trećemajska marenda". Jelo je to koje je osmislila Riječanka Doriana Dunatov Kustić, bivša zaposlenica.

Za svoju je ideju dobila nagradu za najbolje autohtono jelo na temu riječke industrijske baštine. Ono što ga čini posebnim jest priča o druženju i zajedništvu.

- Kada je recimo bio Badnjak ili nečiji rođendan, svatko je nešto donio, uzeo od svoje marende i donio, govori Dunatov Kustić.





Tada je u 3. maju radila i sama Doriana i rado se prisjeća tih trenutaka. Danas je u 3. maju ipak drugačija situacija - ponuda marendi bolja je i raznovrsnija, no zadovoljstva je puno manje.

- Pohani oslić, oslić u umaku, rižoto od liganja, govori današnja kuharica Mirjana Ban.

Svaki dan kuharice pripreme oko 250 obroka, a epidemiološke mjere nisu zaobišle ni riječko brodogradilište.