Pošumljavanje Učke

Na obroncima Učke započela je sadnja stabala u sklopu projekta Stablo uspomena koji provode Hrvatske šume i udruga Posmrtna pripomoć. Projekt se provodi drugu godinu zaredom, a idućih dana zasadit će se više tisuće stabala.

S motikom i krampom u rukama započela je sadnja. Čak 3.000 stabala bukve zazelenit će obronke Učke. Iako je šuma u dobrom stanju i pomlađuje se i sama, dobro dođe i mala pomoć sa strane.

- Kopamo, sadimo i ovo je jedan jako pozitivan primjer kako možemo svi zajedno djelovati na očuvanju naših prirodnih šuma i da unaprijedimo stanje koje uvijek može biti bolje, poručio je Krešimir Delić, upravitelj Šumarije Opatija.

- Hoće li stabla preživjeti godinu, to ovisi o suši jer u posljednje vrijeme i ovo područje je postalo sušno, ali ako prežive tu prvu godinu, velika je šansa da će ih čim više uspjeti, rekao je Kristijan Brmalj, revirnik iz Šumarije Opatija.

Udružile su se u toj namjeri ruke djelatnika Hrvatskih šuma i članova udruge Posmrtne pripomoći, a uskočio je i Nogometni klub Rijeka. Projekt je pokrenut prošle godine kada je na obroncima Medvednice zasađeno 5.000 stabala.

- Riječ je o projektu koji se zove Stablo uspomena tj. sadimo stabla u spomen na naše preminule članove. Riječ je o prvim memorijalnim stablima u Hrvatskoj i moramo reći kako nakon godinu dana što projekt živi da su reakcije članova obitelji stvarno divne, rekla je Petra Majdak Bijelić, voditeljica projekta Stablo uspomena.

Jer osim što su stabla spomen na njihove najmilije, ujedno su i dar svima nama. Recimo kako samo jedno stablo na dan proizvede kisika za 4 osobe.