Kava s putovnicom i potpisom

Crna ili s mlijekom, sa šećerom ili bez njega, u društvu ili sami sa sobom - kava je dio svakodnevnog života mnogih. Novi val koji osvaja kavoljupce vrhunska je kava pripremljena posve drukčije. Potražnja je sve veća pa su kvalitetu prepoznali i ugostitelji.

Da smo narod koji uživa u kavi nije novost, ali novi trend koji osvaja takozvane su "speciality kave" ili na hrvatskome "vrhunske kave". Put do toga da se istakne aroma - nije lagan. Speciality kava uzgaja se na posebnim mikroplantažama, zrna moraju biti točno određene veličine, kiselosti, vlažnosti.

- Kada je u pitanju industrijska kava, tu se bere sve redom, a kada je u pitanju speciality kava, onda se beru samo zrele bobice. Kada dođu u obradni centar, one se ponovno selektiraju, gleda se veličina, kako se zrno ponaša što na kraju krajeva utječe na kvalitetu i u šalici, pojasnio je Domagoj Trusić, voditelj edukativnog centra.Ujedno, to je kava s putovnicom i potpisom.

- Dajemo sve podatke od gdje je kava rasla, na kojoj visini, tko ju je uzgojio, na kojoj temperaturi smo je pržili i koje mješavine napravili. Nema skrivanja, ako nešto deklariramo kao mješavinu onda se točno i zna u kojem je postotku što i miješano, rekao je akreditirani degustator Nikola Žiganto.

A miješa se u ovom pogonu nedaleko od Rijeke u kojemu se priča o kavi širi i putem edukacijskog centra.

- Ako ćemo vrijednost gledati samo kroz novac onda nećemo daleko dogurati u životu, entuzijazam je nešto što je dovelo do ovakvog objekta i želja da podignemo kulturu stola i kroz kavu, dodao je Trusić.

Jer, kako kažu, ova je kava više od trenda. Riječ je o pokretu koji promiče vrijednosti ekološkog uzgoja, održivosti i transparentnosti.