Škola nekad: Dobili bi po dlanu i klečati smo morali

Mještani Zelčina nedaleko od Valpova, iznimno su ponosni na svoju kulturnu baštinu. U povodu Mjeseca hrvatske knjige odlučili su prikupiti stare knjige i fotografije te mladima prenijeti dio svojih uspomena.

Zaboravljene stare fotografije s tavana i požutjele stranice školskih lektira svjedoče o minulim vremenima. Dio su riznice čuvara pisane riječi i narodne baštine u Zelčinu.

- Ljudi koji su bili pri kraju života, čuvali su kroz cijeli svoj život i evo hvala Bogu došlo je meni u ruke jer su znali da ću ja to čuvati na bilo koji način, rekao je Miroslav Varžić, predsjednik HKUU "Šokačko srce" Zelčin.

Okupljeni u Udrugu "Šokačko srce" Zelčani su itekako svjesni važnosti očuvanja narodne baštine svoga kraja. Pomažu i u oblikovanju valpovačkog godišnjaka.

- Radi se o jednom podsjetniku koji itekako ima veliku vrijednost naposljetku za mlade ljude koji moraju znati svoje korijene, rekao je Jozo Bogdanović, dopredsjednik ogranka Matice hrvatske, Valpovo.

Baš kao što svaki predmet u Miroslavovu dvorištu ima svoju priču i podrijetlo. Posebnu pozornost privlači stroj za vršidbu koji je korišten u filmu "Sokol ga nije volio".

- On je iz 1915. godine, prvobitno je bio pogon na benzin pa su ga presaugali na taj drvi plin, tako da je nažlost u nepokretnom satnju, ali nadam se da ćemo ga uspijeti obnoviti i vratiti u vozno stanje, rekao je Varžić.

Jer mnogi od ovih predmeta samo su nijemi svjedoci nekih davnih vremena o kojima još samo postoje priče u Valpovštini.