Noćna smjena - Sve što je kreativno događa se noću

On radi i danju i noću, danju je u muzeju, a što noću radi Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt rekao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Miroslav noću voli raditi jer mu je to jedino mirno razdoblje kada može nešto napisati, koncentrirati se. Radno mjesto ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) ne ostavlja mu puno vremena, a još manje vremena i mogućnosti za koncentraciju na temu koja nije vezana za organizacijski segment. Sve što je kreativno događa mu se noću.

Iako je muzej oštećen u potresu djelomično su otvoreni i pripremaju  izložbu „Protreseni MUO“ koja se otvara  12. Studenog. Izložbom obilježavaju 140 godina MUO i 140 godina od potresa koji se dogodi 9. studenog 1880., a Miroslav je noćas do 3 h radio na materijalima za tu izložbu.

Je li zbirka slikarstva stradala u potresu? 

Zbirka slikarstva MUO srećom nije stradala u potresu. Depo u kojem se čuva zbirka slikarstva je s druge strane zida gdje su bila najveća oštećenja i imali su veliku sreću da su ostali pošteđeni od tog udara i sve je ostalo bez oštećenja.

Miroslav osim što je ravnatelj u MUO, voditelj je zbirke slikarstva koja je jedna od većih  i značajnih zbirki slikarstva u Hrvatskoj u kojoj su između ostalog i djela velikih umjetnika iz vremena baroka i renesanse, ne samo iz Hrvatske nego i iz svijeta, pa tako i učenika Rembrandt. Imaju nekoliko remek djela velikih svjetskih autora.

- U zadnje vrijeme uspjeli smo dobiti slike velikog hrvatsko - talijanskog slikara Andrije Medulića. Do potresa njegova djela mogla su se u Hrvatskoj vidjeti  samo u MUO. Uz sve ono bogatstvo koje MUO ima, što se moglo vidjeti u našem stalnom postavu, moglo se vidjeti i 150 slika od 3000 koliko zbirka sama posjeduje, rekao je Miroslav.

Obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Miroslav se nada da će obnova Muzeja krenuti što prije. Njegov tim već je krenuo u pripremu, prve predradnje su već izvršene, neke su u tijeku, 3D snimanje cijelog objekta je kompleksan zahvat jer je površina muzeja 13.000 kvadrata, na stotine je prostorija, vrta, prozora.

- Obnova mora biti izuzetno temeljita imajući na umu da je zgrada stara 140 godina i niti jednom nije ozbiljno obnovljena. Infrastrukturno bila je zastarjela već i prije potresa. Prvi kablovi struje koji su uvedeni u Zagrebu početkom 20. stoljeća još uvijek su u funkciji u MUO. Sve to treba promijeniti, sve to treba dovesti u 21. stoljeće i to je ono što nam predstoji, rekao je Miroslav.

- Pripremu za obnovu MUO bila je i prije potresa, a sada se pokazalo da je hitna, nužna i treba ju napraviti što prije. Za godinu do dvije moći ćemo krenuti s ozbiljnom obnovom koja će trajati neko vrijeme. To je jedan od najvećih objekata Donjeg grada koja zahtjeva mnogo sredstava i mnogo vremena, dodao je.

Miroslav, s obzirom na to da voli noću raditi, ne spava popodne, ali voli odrijemati 10 do 20 minuta i tako se energetski obnoviti. Često to napravi kada je doma.