Stijene više ne prijete splitskim šetačima

Prijeteće stijene na omiljenoj splitskoj šetnici - između plaže Ovčice i uvale Firule uklonjene su. Odradili su to speleolozi iz društva Špiljar, a posla će biti još. Komad po komad speleolozi su stijene odlomili - bolje oni nego da kamenje samo padne na šetnicu.

- Naši su ljudi takvi - prođu i idu dalje! Ali je pitanje da li bit' u pravom trenutku na pravom mjestu, govori Tonći Rađa iz Speleološkog društva Špiljar. Upozorava kako je cijela splitska obala na tupini. More, jugo i povremeni potresi pomalo rastresaju to područje i neminovno je da stijene koje vise pomalo klize, dodaje.

Drugu stijensku masu, kad odlome najkrhkije stijene speleolozi će učvrstiti. To se radi uz pomoć mreža i sajli, ali ni to nije jamstvo da kamenje za godinu ili deset neće pasti.

- Dva, tri, malo jača potresa i može se dogoditi da cijelo područje zajedno s mrežom i sajlama padne. To je jednostavno tako, tu nema pomoći, naglašava Rađa. Jedino što se može - redoviti je obilazak. Ima posla za speleologe na južnoj strani Marjana.

- Ove godine nije bilo sezone, nije bilo novaca i jednostavno se nije radilo. Ali mora se obići i područje i Obojene, sve do Kašuna. Sanirat se bar ono što se može polugama, najavljuje Rađa. Dok opasnost postoji preporučuje se ostati doma za velikih kiša ili - hodati uz rubove šetnica.