Mljet: Rijetka snimka koraljnog grebena

Nacionalni park Mljet, najstarije zaštićeno morsko područje na Sredozemlju, slavi 60. obljetnicu. Uz prirodne i kulturne ljepote, pozornost je izazvala rijetka snimka koraljnoga grebena koji se istražuje već 20-ak godina.

➡️ Upola niže cijene na sve turističke proizvode

"Tjedan odmora vrijedan" i jeftinije ulaznice u Nacionalni park Mljet privlače ljubitelje kulturne i prirodne baštine. Ove godine ostvareno je samo 25% prošlogodišnjeg turističkog prometa, no masovnost ovdje nije prioritet.

Diana Dabelić, voditeljica odjela za turizam i promidžbu u NP Mljet kazala je da je bitno da su posjetitelji koji dođu u najstarije morsko zaštićeno područje, zadovoljni pruženom uslugom. Educiramo ih na neki način, zašto smo specifično zaštićeno područje, kazala je.

Za plovidbu mljetskim jezerima na raspolaganju su tri broda na solarni pogon. Njihova je dodatna prednost što su potpuno hrvatski proizvod.

Ivan Sršen, ravnatelj NP Mljet, kaže kako se može pokazati da se u  Nacionalnome parku brinu za hrvatsku proizvodnju, ali prije svega za zaštitu prirode jer brodovi ne ispuštaju nikakva zagađenja.

Da život buja u Velikom jezeru, potvrđuju snimke koraljnog grebena. Proteže se na 650 četvornih metara, a star je 300, 400 godina.

Petar Kružić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu rekao je da se ondje razmnožava veliki broj riba te da je cijeli sustav Velikog i Malog jezera pravi prirodni fenomen.

Zbog pandemije nema velike proslave 60. rođendana Nacionalnog parka Mlljet. No i dolazak u prvo zaštićeno morsko područje na Sredozemlju slavlje je samo po sebi.