Ljubiteljici životinja pomažu francuski volonteri

U daruvarskom kraju živi jedna osebujna ljubiteljica životinja - katolička teologinja Željka Bišćan koja se iz Zagreba doselila u malo selo Vrbovac kako bi živjela svoj nauk. Nakon što joj je zimus potpuno izgorjela kuća zbog neispravnih električnih instalacija, susjedi i dobrotvori udružili su se i potpuno je obnovili. A sada su u pomoć stigli i mladi francuski volonteri - backpackeri.

➡️ Željka pomaže životinjama, a susjedi su pomogli njoj

Pijetao Feniks voli kavu sa šlagom. A nastao je gotovo iz pepela. Gazdarica Željka Bišćan bila je žalosna kada mu je majku usmrtio jastreb, pronašla je njezino posljednje jaje, nabavila inkubator i za tri tjedna izlegao se Feniks. Svaki joj od 40-ak pernatih i krznatih ljubimaca ima ime.

Željka je na Bogoslovnom fakultetu svojedobno i predavala kolegij katoličku zoologiju, pa se od nje mnogo može naučiti. Sretni su, zbog toga, mladi francuski volonteri što su nakon rada u azilu za životinje u Čakovcu, došli baš Željki.

- To je novo iskustvo za nas jer nikad nismo vidjeli da netko živi sa životinjama. Uobičajene su obitelji s farmama, ali ne da doista i žive s njima u kući, rekao je Constant Meunier, volonter iz Francuske.

- To je krasno da mladi ljudi diljem Europe mogu putovati, volontirati, oni zauzvrat traže samo stan i hranu, rekla je Željka.

Constant i Faustine ne štede energije da pomažu Željki u svojih 20-ak dana boravka. Janje Rozi ne može hodati, vuče stražnje noge, pa ga često treba i kupati što nije nimalo jednostavno.

Dobrotvori Željki još pomažu i u saniranju posljedica požara u kojemu joj je zimus izgorjela kuća. Sad je kao nova. Prvi susjed Željko Radosavljević koji je vodio cijelu humanitarnu akciju obnove kuće i sada je stalno pri ruci.

- Sada je kuća gotova. Dobila je dosta donacija, ali i sama je uložila dosta novca. Moramo joj i dalje pomagati da nađe neki posao, rekao je Radosavljević.

Naime, Željka je, kao magistra teologije specijalizirana za zoologiju, namjeravala otvoriti Centar za edukaciju. Međutim, zimus joj je izgorjela biblioteka skupljana 30 godina. No, rado će sa svakim podijeliti svoje znanje i ugostiti volontere poput Konstanta i Faustine koji su ovdje već kao obitelj.