Možete li bez kave započeti dan?

Kava je napitak zbog kojeg se ljudi sastaju da bi raspravljali, razvijali ideje, uživali u vremenu i društvu. Mnogima je nezamislivo započeti dan bez kave. Preporuka je popiti dvije do tri šalice dnevno. Ipak mnogi  na dan ispiju i više do toga.

Iako je kava omiljeni napitak za većinu građana, Hrvatska je po potrošnji u odnosu na druge države u zlatnoj sredini. Na 20. je mjestu s 5-6 kilograma godišnje, popijene kave po stanovniku. Najveći potrošači s 10 kilograma godišnje su Finci i Šveđani. No oni preferiraju filter-kave, a u Hrvatskoj turska kava ili espresso.

U Hrvatskoj 80% ljudi starijih od 15 godina ispija kavu svakodnevno. Kava je danas dostupna svakome, no pitanje je znamo li kakvu vrstu kave pijemo jer u svijetu postoji oko 73 biljnih vrsta kava.

Dražen Dvorski, direktor prodaje u Julius Meinlu, kazao je da se u Hrvatskoj mogu popiti  samo kave koje su mješavine Robuste i Arabice.

- Vrlo, vrlo rijetko možete popiti 100 % Arabice. Trend je u svijetu, a to dolazi i u Hrvatsku, da sve više ljudi pije 100% Arabicu, dok je to prije bilo u korist Robuste.

Arabica je kava najviše kvalitete. Sudjeluje 70% u svjetskoj potrebi za kavom. Posjeduje note karamele, čokolade i lješnjaka, te sadrži od 0,8% do 1,7% kofeina. Robusta sadrži veći postotak kofeina, od 1,5 do 4%.

Dvorski napominje da je razlika između Robuste i Arabice u zrnu.

- Arabica raste na višim terenima, a Robusta na nižim. Arabice su pitkije i aromatičnije, dok Robusta ima okus zemlje, malo jači miris i puno teže padaju na želudac kad se popiju.

Kod nas je još uvijek veliki problem taj što mnogi ne znaju kvalitetno pripremiti kavu. Baristi smatraju da se savršeno pripremljena kava konzumira bez šećera kako bi napitak zadržao svoj izvorni okus.

Barist Cristijan Civljak kaže da često sve ovisi o vrsti kave i načinu prženja. Smatra da se u Hrvatskoj ne zna mnogo o kavi te da ljudi često kažu kako su bolju kavu popili u Italiji na benzinskoj postaji nego u našim kafićima.

Mišljenja o dnevnoj dozi kave su podijeljena. Neki stručnjaci upozoravaju da su organizmu dovoljne do tri kave dnevno i da tu treba stati. Sugeriraju da veća doza kofeina dovodi do srčanog udara. Novo istraživanje u Velikoj Britaniji provedeno na 8.000 ljudi pokazalo je da nema razlike između jedne šalice i 25 šalica kave te da kavu ne treba izbjegavati zbog zdravstvenih razloga.

Nutricionist Branimir Dolibašić navodi da je prije nekoliko godina u Kaliforniji bilo zabranjeno prodavati kavu bez upozorenja o akrilamidima. Pojašnjava da je riječ o produktu prženja kojega se može naći i u čipsu.

Prosječni konzument dnevno popije 2-3 šalice kave. Prekomjerno uživanje kave može izazvati simptome fiziološke i psihičke ovisnosti ako kavopija naglo prestane s konzumacijom.

- Kava može biti kronični problem. Ako postane navika može izazvati dodatne probleme na već postojeće zdravstvene tegobe. To se odnosi na one koji imaju poteškoća sa želucem i probavne tegobe. Nije rijetko da probleme imaju i ljudi s metaboličkim problemima,  poput problema sa štitnjačom, srcem ili tlakom tako da savjetujemo umjerenost, pametno pijenje ili prestanak konzumacije kave, kaže Dolibašić.

Većina istraživanja potvrđuje da je kava zdrava. No neke kave, poput komercijalnih su upitne kvalitete. Najčešće cijena kave diktira koju ćemo vrstu kupiti.

Bila ona Arabica ili Robusta, instant ili turska, kava je napitak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti dan. Upravo zbog toga stručnjaci poručuju da pijemo kavu koja nam odgovora, a ne onu koju nam nameću trendovi.