Mladen - usprkos dijagnozama i dalje spašava naše živote

Mladen Palinić gorski je spašavatelj već deset godina te usprkos karcinomu na mozgu i dalje spašava ljudske živote. I to s osmijehom na licu. Pozitivan duh  nije ga napustio ni kada su mu liječnici otkrili masivnu emboliju na oba plućna krila.

Nakon operacije na mozgu, kazao je Mladen, izgubio je snagu, nije više bio u formi, ali nije se predavao. Želio se vratiti u svoju drugu obitelj što prije i nastaviti pomagati drugim ljudima. U cijeloj toj situaciji najviše mu je pomogla vjera, ali i njegov pozitivan duh.

- U duhovnosti pronađem neki izbor. Fokusiram se na neki pozitivan aspekt, pa mi to bude velika utjeha, rekao je Mladen.

Dodao je da mu je i velika utjeha njegov pas Janko koji nije potražni pas, ali pozitivno djeluje na izgubljene odnosno unesrećene ljude. Mladen je naglasio da se od Janka nigdje ne odvaja. Istaknuo je kako pamti akciju spašavanja Antonije Bilić, jer ju je doživio vrlo osobno. Naime, kada se HGSS Split uključio u potragu, Antonija je bilo malo starija od Mladenove starije kćeri.Osim što je vrlo hrabar, ovaj HGSS-ovac je vrlo osjećajna osoba te je smrt roditelja teško podnio. Naglasio je kako je izgubio veliku podršku u životu.

- Nemate više mame i tate, da te nazovu i posjete. Da te pitaju kad ćeš doći, naprave ti ručak. Nema toga više. Mene je to baš ubilo, dvije godine mi je trebalo da se oporavim od toga, rekao je HGSS-ovac.

Osim svoje obitelji koju jako voli, Mladen je dodao kako ima i drugu obitelj koju krasi povjerenje, sloga, hrabrost, izdržljivost, poštovanje, a posebno ljubav prema pomaganju.

- Mi stariji članovi nastojimo prenijeti na mlađe da mi nismo samo suradnici koji će odrati posao na brzinu. Ovo je ipak puno, puno dublje. Mi se jako volimo i cijenimo, naglasio je Mladen.

Dodao je kako se ne boji kad njegov tim krene u akciju spašavanja, jer su odlično uvježbani. Osim što je HGSS-ovac Mladen je i dragovoljac Domovinskog rata, te dobrovoljni davatelj krvi i to dugi niz godina.

- Od kad sam dobio ove svoje dijagnoze, rekli su da sam nepoželjan. To me je jako pogodilo, poručio je Mladen.

- Uvijek mi je bilo veliko zadovoljstvo nekome pomoći. Ne mora to biti nužno spasiti nečiji život. Nego spasiti ga od ozljede ili čak još bolje preventivno djelovati, zaključuje ovaj snažni, ali i osjećajni HGSS-ovac s osmjehom na licu.