Hurricane s dna kanala

Podvodni arheolozi izvadili su ovih dana s morskog dna kod otočića Rivnja u zadarskom akvatoriju zrakoplovni motor Rolls Royce Merlin, koji se ugrađivao u slavne britanske lovce - Spitfire i Harricane.

Zaljubljenici u zrakoplovnu povijest uvjereni su da je riječ o motoru Hurricanea srušenog 1944. Primjerci ovakvih motora čuvaju se samo u većim svjetskim muzejima, a ovo je prvi takav u Hrvatskoj izvučen s morskog dna.

Prije 76 godina utihnula je ova grdosija od 750 kilograma. Isprva se mislilo da se radi o brodskom motoru, a ne o dijelu slavnog britanskog borbenog lovca Hurricanea.

Podvodni padobrani, gliser, kamion, trajekt i evo ga u restauratorskoj radionici. Na sreću, u jednom komadu. Nije mu otpao čak ni auspuh.

- U trenutku kad izađe van moramo skinuti padobrane da ne drže vodu, da ne dodaju teret, govori Đani Iglić, ronilac.

Ovo je jedan jedini Rolls Royce Merlin motor izvučen kod nas. Ugrađivani su u Hurricane i još slavnije Spitfire-e.

- U Hrvatskoj je otprilike za vrijeme drugog svjetskog rata palo oko 700 aviona, većinom su to bili saveznički bombarderi, rekao je Radovan Živanović, istraživač povijesti zrakoplovstva.

- Može se reći da je ovaj jedini u Hrvatskoj spašen i izvučen, a gdje su drugi ne zna se, naglašava Luka Bekić, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar.

- Pilot je uspio iskočiti i on se uspio spasiti, preživio je pad, a su partizani uspjeli doći po njega s Visa. Znači, došli su zrakoplovom, sletjeli i spasili ga od utapanja, govori Roko Surić, podvodni arheolog.

Britanci su jako ponosni na svoju kraljevsku zračnu flotu koja ih je spasila u 2. svjetskom ratu pa je zbog nekih zagriženih kolekcionara bio moguć i ovaj scenarij.

- Dali bi dovoljno novca da se krijumčari potrude izvući ga prodati i da se zauvijek izgubi, govori Surić.

No,na prodaju nije. Nakon detaljnog čišćenja u kojem se treba pronaći i broj šasije i odmaranja u bazenu za desalinizaciju, "ušminkan" bi mogao naći svoje mjesto u novom Prezentacijskom centru podvodne arheologije u Zadru. Za jedno dvije godine.