Dodijeljene nagrade jubilarnog 10. One Take Film Festivala

Grand Prix OTFF-a dodijeljen je filmu 'Ograda' autorice Lendite Zeqiraj, a Nagrada 'Vedran Šamanović' autoru Vladislavu Kneževiću za film 'Colonello Futurista'.

U konkurenciji jubilarnog, 10. One take film festivala bilo je 25 naslova iz 18 zemalja. Riječ je o filmovima snimljenim u jednom kadru koji su se mogli gledati i u kinu Tuškanac i na internetskoj stranici festivala.

Ovogodišnja je posebnost bila trostruka dodjela nagrada: uz Grand Prix festivala dodijeljena je posebna nagrada, ali i Nagrada 'Vedran Šamanović'.

Tročlani žiri u sastavu Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica te filmski redatelji Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, Grand Prix 10. One Take Film Festivala dodijelio je filmu 'Ograda' Lendite Zeqiraj zbog, kako je istaknuto u obrazloženju, 'kamere koja virtuozno, gotovo dokumentaristički prati komadić života u krugu između kuće, dvorišta i ulice i u jednom kadru spaja različita vremena'.

- Film sublimira istovremene mogućnosti i nemogućnosti, njeguje obiteljske i susjedske bliskosti, a istodobno ukazuje na nepremostive generacijske i svjetonazorske antagonizme. Postupak snimanja u jednom kadru ovom filmu stoga daje dimenziju koja ne bi mogla biti postignuta ni na jedan drugi način, stoji u obrazloženju.

Video pozivom obratila se i autorica filma koja je zahvalila na nagradi i dodala: Zagreb i školovanje u Zagrebu uvijek mi je bio san, pa mi se potvrda profesionalaca iz Zagreba čini kao ostvarenje sna, poručila je laureatkinja.

Žiri je Posebnim priznanjem odlučio nagraditi redatelja Dominika Györgija za film 'Sljedeća'. U obrazloženju se navodi da je autor 'izuzetno vještim i promišljenim korištenjem kamere gotovo subjektivnog jednog kadra postignut je snažan psihološki naboj ovog filma koji evocira neka gruba prošla vremena ali ispunjava zebnjom i misao na buduća.'

Video pozivom iz Slovačke obratio se autor i zahvalio žiriju na nagradi riječima: Pozdrav Zagrebu i jako sam sretan na posebnom priznanju, poručio je Györgi, te dodao da 'u ovim teškim vremenima trebamo svi ostati jaki, vjerovati u bolju budućnost i biti dobri jedni prema drugima.'

Na završnoj večeri dodijeljena je i 11. Nagrada 'Vedran Šamanović', u čast prerano umrlog hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Tročlani žiri u sastavu Dina Pokrajac, filmska kritičarka, redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te producentica i redateljica Sanja Šamanović dodijelili su nagradu Vladislavu Kneževiću za film 'Colonello Futurista'.

Na kraju svečanosti, direktorica festivala Sanja Šamanović zahvalila je publici, i onoj koja je filmove pratila online i onoj koja je u ovim neuobičajenim vremenima odlučila pratiti festival uživo u kinu Tuškanac.