I u Donjem Miholjcu obilježena Beethovenova obljetnica

Ovo se ljeto na našoj glazbenoj sceni pojavio novi - Prandau festival, i to u Donjem Miholjcu, koji je ugostio mnoge umjetnike, a veliki finale u grad je doveo našeg poznatog violinista Gorana Končara i orguljaša Edmunda Andler-Borića.

Koncert u župnoj crkvi svetog Mihaela Arkanđela posvetili su 250. obljetnici Beethovenova rođenja. Prandau festival promiče orguljašku i komornu glazbu, ali i upoznaje širu publiku s bogatim kulturnim nasljeđem u kojem je veliku ulogu imao Karlo barun Prandau kao glazbenik i skladatelj te mecena kulturno-obrazovnog i vjerskog života.

- Ja sam iznimno ponosan što smo u ovoj kriznoj godini, pokrenuli projekt u ovom dijelu Slavonije, ne bismo li osvijestili ljude kako u Miholjcu, tako i u čitavoj Hrvatskoj, pa i šire, o svim onim vrijednim stvarima koje je obitelj Norman Prandau, odnosno Mailath Prandau poslije napravila i ostavila u ovom dijelu Hrvatske, istaknuo je Edmund Andler-Borić, orguljaš i umjetnički voditelj festivala.

Violinist Goran Končar osvrnuo se na ovogodišnje obilježavanje 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena koja se obilježava u cijelom svijetu:

- On je dvije romance, koje je na poseban način posvetio violini jer pripremao se za pisanje svog velikog violinističkog koncerta, napisao za violinu i orkestar, a mi smo ih prvi put priliku mogli čuti u izvedbi za violinu i orgulje, rekao je Končar.