Što sve skriva i otkriva Posjetiteljski centar Dravska priča

Ove zime objavili smo priču o prihvatilištu za ozlijeđene rode u Noskovcima nedaleko od Slatine. No one su tek djelić velikog posla u Posjetiteljskom centru Dravska priča koji je zahvaljujući europskom novcu sada dodatno uređen. Uskoro se otvara za posjetitelje, a naša ekipa prva je ušla u zeleni podrum koji otkriva tajne prirode.

Kad uz grofovski ljetnikovac pločnikom teče trodimenzionalna rijeka, znate da ste stigli na posebno mjesto. Mjesto gdje ćete prirodu vidjeti iz novog kuta.

Prostor naših pet županija u regionalnom parku Mura-Drava obiluje različitim krajobrazima, vrstama i staništima, a neki se od tih fenomena ovdje mogu bolje upoznati.

Zavirite li u neko od četrnaest gnijezda, doznat ćete sve o najmanjoj europskoj lastavici. No, možete ući i u dabrovu nastambu i vidjeti kako on promatra vlastiti dom. Mjesto je ovo i za istraživanja, ne samo znanstvenika nego i učenika.

Jedan od eksperimenata danas je osobito važan.

- Naime, djeca kad dođu prvi dan u školu u prirodi uzme se bris pa se prati razvoj bakterija i gljivica s prljavih ruku, ističe stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata Sanja Janković.

No glavne su zvijezde ovdje rijeke - u virtualnoj vožnji čamcem ili pogledom ispod površine. Gotovo pet godina i trinaest milijuna kuna uložili su u prezentaciju svojega blaga.

- Mi se volimo pohvaliti da je rijeka Drava rijeka koja možda nema najveću količinu ribe, ali ima najveći broj vrsta kao pojedinačna rijeka, ističe ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Tatjana Arnold Sabo.

Čak ih je sedamdeset, a otkrivaju se i one za koje se mislilo da ih više nema. U jednom takvom istraživanju sudjelovao je i Ivica.

Uspjeli smo na području županije na 15 lokacija naći ribu crnku i čak smo ih označili sa 15 edukativnih tabli svako stanište, a jedno od staništa je i ovdje kod nas, dakle u ovom kanalu, ističe stručni suradnik za zaštićene dijelove prirode Ivica Baranj.

Zato i riječno prostranstvo od čovjeka traži brigu - može uzeti najnužnije, a rijeci ostaviti što joj pripada.