Najveći muzej modela malih vlakova

Dosta je kreativnosti i preciznosti trebalo i za izloške koje ima najveći muzej modela malih vlakova u Hrvatskoj. Nalazi se u Virovitici, a pokrenuo ga je strastveni sakupljač i entuzijast Goran Denac.

Muzej se trenutačno prostire na 360 m2, a ondje posjetitelji mogu razgledati više od 2.500 različitih modela malih vlakova. No to je samo dio bogate zbirke jer brojni modeli nisu izloženi zbog nedostatka prostora. Dobra je vijest da se postav uskoro proširuje.

- Dobili smo odobrenje prije neki dan od infrastrukture za još dvjesto kvadrata koji će biti ponuđeni gradu na korištenje za našu izložbu tako da bi se sa tim došli na nekakvih šestotinjak kvadrata, rekao je Denac, voditelj stalnog postava „Virovitica voli vlakove".

Uz modele malih vlakova nedaleko od muzeja u skoroj budućnosti djecu bi mogla voziti prava mala vrtna željeznica. Neke radove Virovitičanima su predstavili autori iz Udruge hrvatskih ljubitelja uskotračne željeznice iz Zagreba.

- Virovitica bi po tom nekom projektu dobila nekakvih otprilike 540 metara pruge, vlakova, replika, modela pravih vlakova na kojima se zapravo može voziti, dodao je Denac.

Projekt će se prijaviti za europske fondove, a služit će za turističke i edukativne svrhe. Interaktivni svijet malih vlakova posjetitelji mogu razgledati subotom i nedjeljom od 17 do 19 sati ili prema dogovoru. Cijena ulaznice je simbolična, 20 kuna po osobi.