Kazališni kutak: Gavranovi festivali, Planet Art online i Puna kuća

O sve većem broju stranih festivala posvećenih njegovim djelima s Mirom Gavranom smo razgovarali u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska, u kojoj smo predstavili i online program Planet Arta te premijeru Teatra Puna kuća.

Jedanaesti GavranFest, koji je završio u nedjelju, održan je u Teatru Madlenianum u Beogradu u Srbiji. Inicijator i direktor festivala je Mladen Zepter, a selektorica festivalskog programa bila je Ana Zdravković Radivojević.

Publika je u četiri dana vidjela Gavranove drame ‘Noć bogova’ u izvedbi Teatra Tri glumca iz Beograda, ‘Teško je reći zbogom’ u izvedbi Teatra Vihor također iz Beograda, komediju ‘Sladoled’ u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu ‘Hotel Babilon’ u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba, te čitajuću izvedbu komedije ‘Pivo’ u izvedbi Teatra Madlenianum. Uz to je predstavljena Gavranova knjiga ‘Odabrane komedije’.

Mjesec dana kasnije, od 27. do 29. studenoga, u Sensemble Teatru u Augsburgu u Njemačkoj trebao bi se, pak, održati dvanaesti GavranFest.

Festival će otvoriti domaćin premijernom izvedbom Gavranovog ‘Sladoleda’ na njemačkom. Slijedi nastup Teatra Gavran iz Zagreba s komedijom ‘Sve o muškarcima’, te Teatar Arte dell Anima iz Bukurešta u Rumunjskoj koji će izvesti komediju ‘Sve o ženama’.

Zadnjega dana festivala domaćin će izvesti i čitajuću izvedbu drame ‘Kreontova Antigona’, te upriličiti promociju Gavranove knjige na njemačkom ‘Jedna drama i četiri komedije’.

Online program Kazališta Planet Art

Korona nam svakodnevno donosi mnoge novosti, a da sve nisu loše svjedoči Kazalište Planet Art koje je pokrenulo kazališni projekt Online kazalište uživo.

- Riječ je o kazališnim predstavama koje se održavaju uživo, a koje putem streaminga možete gledati iz svojeg dnevnog boravka, s putovanja ili gdje god se nalazite po cijelom svijetu umjesto iz kazališne dvorane, ističe Marko Torjanac iz Planet Arta.

Predstave se prenose uživo s 4 kamere čime se kazališni doživljaj prilagođava novom mediju koji ih obogaćuje novom dinamikom u isto vrijeme zadržavajući kazališnu čaroliju.

- Predstave se izvode u realnom vremenu svake nedjelje u 20h, sve do 20. prosinca, a raspored izvođenja i prodaja ulaznica za streaming po cijeni od 39 kn mogu se kupiti na internetskoj stranici kazališta, napominju iz Planet Arta.

Predstavama je moguće prisustvovati i fizički u skladu s mjerama Stožera u samoj kazališnoj dvorani u Kazalištu Mala scena odakle se predstave prenose, a najavljeni su naslovi 'Velika zvjerka', 'Tko je ovdje lud?' i 'Ritina škola' koje će obilježiti i svoje svečane okrugle izvedbe.

‘Osjećajte se k`o doma’ u Punoj kući

Teatar Puna kuća premijerno prikazuje u srijedu, u 20 sati u zagrebačkom Teatru Exit monokomediju ‘Osjećajte se k`o doma’. Riječ je o monokomediji prema tekstu i režiji Vanje Jovanovića koja se bavi kulturom življenja u Hrvatskoj mentalitetom njenih građana iz vizure jedne strankinje.

- Ekskluzivnost ove predstava je to da će, osim na hrvatskom, biti izvođena i na engleskom jeziku za turiste koji posjećuju Hrvatsku, kao i za strance koji ovdje žive, ali slabije razumiju hrvatski, najavljuje glumica i producentica Teatra Puna kuća Svetlana Patafta.

Vanja Jovanović je diplomirani glumac-lutkar i nekadašnji član glumačkog ansambla GKL Rijeka, a iza sebe ima već nekoliko samostalnih režija.

Pogledajte Kazališni kutak emisije Dobro jutro, Hrvatska u kojem smo ugostili književnika Miru Gavrana, glumca i redatelja Marka Torjanca i glumicu i producenticu Svetlanu Patafta: