Iz pčelinjaka obitelji Tržić dolazi najbolje ocijenjen lipov med

Pčelarstvom se već 35 godina bavi bračni par Tržić iz Grabrovnice. Njihov lipov med proglašen je najboljim na međunarodnom i županijskom ocjenjivanju u Virovitici.

Pčelinjak obitelji Tržić smješten je u Velikoj Črešnjevici na pitomim obroncima Bilogore. Na imanju imaju 130 košnica. Dolaskom hladnijih jesenskih dana Marijan i Nedjeljka redovito provjeravaju kako se  marljive pčele pripremaju za predstojeću zimu.

- U jesen su radovi pri kraju, gotovo tko je uzimio treba još pogledati pčelinje zajednice kako stoje s hranom, ako još treba može se dodati okvir s medom, ili dva i sezona je za ovu godinu završila, objašnjava Marijan Tržić, pčelar, Grabrovnica.

- Puno provodimo vremena i puno radimo, sve kaj god treba tu smo zajedno od pregledom, od lečenja, rojenja, vrcanja od svega, ističe Nedjeljka Tržić, pčelarica, Grabrovnica.Godinu nažalost ne pamte po dobromu jer je zbog blage zime i proljetnoga mraza tijekom cvatnje voćaka, drastično smanjen prinos meda po košnici. Zbog loših vremenskih prilika prinos meda smanjen je za čak 70 posto. 

- Prosječna proizvodnja, pošto se ja ne selim, nego stacionirani pčelar, tu je oko dvije i pol do tri tone, a s obzirom za ovu lošu godinu to je nekih tisuću petsto kila, tonu i pol. Ništa više nije bilo, govori Marijan.

Iako ga je količinski manje, kvalitetom nije podbacio, a tomu je posvjedočio i stručni žiri na nedavnom međunarodnom i županijskom ocjenjivanju meda u Virovitici nagradivši lipov med zlatnom žlicom kao najbolji od svih uzoraka.

- Na ocjenjivanje je pristiglo 74 uzorka. Dva nisu bila ocijenjena zbog većeg sadržaja vode nego što je to dozvoljeno, govori Zlatko Pleša, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica.

- To je jedna kao bi rekli kruna svega onog što čovjek je u trideset pet godina učinio, govori Marijan.

Zbog smanjene količine i cijena je ove godine nešto veća i kreće se od 40 do 50 kuna po kilogramu meda, a prodaju ga na kućnom pragu ili srijedom na tržnici u Pitomači. Nadaju se kako će već iduća proizvodna godina za njihove vrijedne pčelice klimatološki biti znatno bolja.