Pandemija, potres i gubitak posla: A kako ste vi?

Kako ste? Na to najjednostavnije pitanje, danas je teško jednostavno odgovoriti. Kako možemo biti, kad smo suočeni s toliko stresa - najprije pandemija i opasnost od zaraze, u Zagrebu i okolici onda i potres. Uz to, svima nam je nad glavom još i strah za egzistenciju. Na pitanje kako su iskreno odgovaraju TV novinarka i urednica Elizabeta Biočina, prevoditeljica i TV kritičarka Zrinka Pavlić i slobodna novinarka Barbara Matejčić.

➡️ 2776 novih slučajeva zaraze, preminulo 18 osoba
➡️ Pogledajte kako je Zagreb pogodilo 995 potresa u 24 dana
➡️ PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih

Elizabetu Biočinu i njezinu obitelj nakon potresa primili su prijatelji. Tri mjeseca su bili u Zaprešiću u kući s vrtom. Bio je to bijeg od stvarnosti, kaže. Danas, svi imaju PTSP. Kad me trese, manje me je strah, kaže. Pitanje je trebaju li se iseliti iz centra, djecu preseliti iz škole, napustiti centar u kojemu je odrasla. Ljudi kojima su zgrade oštećene - nemaju baš puno odgovora. "Ja mislim da nećemo otići. Što ako sad svi odemo?", upitala je.

Barbara Matejčić kaže kako joj je potres rasplinuo strahove, a saznanje da štošta ne može kontrolirati na nju je djelovao olakšavajuće. Kao slobodna novinarka zbog pandemije je 10. ožujka ostala bez svih poslova koje je za ovu godinu dogovorila. Nakon dugog gledanja kroz prozor i mišlju 'što će sa sobom' 'napala' je međunarodne natječaje, dobila je dva i dogovorila još neke poslove. Njezina poruka je: Prilagodljivost je ključna.

Zrinka Pavlić u rizičnoj je skupini i na početku epidemije je bila prestravljena. Još 2018. izgubila je svoj osnovni prevoditeljski posao. Počela je raditi honorarne poslove koji su gotovo svi propali kad je došla korona. Honorano prevodi i radi od doma i kaže kako je osim financijske situacije i straga da će biti gore brine i besposlica kao takva. Tako je ove jeseni krenula u pripremu zimnice na veliko i time popunjava kućni budžet. Sad je to njezin veliki projekt.

Pogledajte reportažu iz Pulsa u cijelosti: