Umjetnici oživljavaju pročelja zagrebačkih muzeja i galerija

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) pokreće novi kulturno-umjetnički projekt pod nazivom ‘Izvan okvira’, a realizira ga u suradnji s kreativnim timom Nas dve - Anom Mikin i Tinom Kovačiček i odabranim umjetnicima.

- Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, umjetnici osmišljavaju instalacije koje postavljaju ‘Izvan okvira’, poručuju iz TZGZ.

Time, kako ističu, umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome – i tako će ostati do 27. studenog.

- Svaku od navedenih lokacija, uređuju pojedini umjetnici pa će, tako, street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postaviti instalaciju ‘Vani’ na Galeriji Gradec. Umjetnički paviljon bit će uključen s čak dvije instalacije ‘Novi krajolik’ te ‘Privremeno zatvoreno’ koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, a kiparica Ida Blažičko postavit će ‘Hommage Bolléu’ na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a, najavljuju iz TZGZ.

Projekt ‘Izvan okvira’ tematizira i aktualnu obnovu Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpjela značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom.

Detalje o projektu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od ravnateljice TZGZ Martine Bienenfeld i umjetnika Borisa Bare: