Za Dan moždanog udara, liječnici šalju važnu poruku

Svaka četvrta osoba ima povećan rizik od moždanog udara. Hitno je to stanje u kojem je najbitnija rana medicinska intervencija. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv moždanog udara - liječnici iz Rijeke poslali su važnu poruku.

U slučaju moždanog udara, brza intervencija spašava život. Simptome treba znati prepoznati.

- Neki nagli nastup otežanog govora, slabosti lijeve ili desne strane tijela, može biti i nagli gubitak svijesti. Svakako ako padne jedan usni kut uz poremećaj govora da je to već znak, kazao je specijalizant neurologije KBC-a Rijeka Valentino Rački.

Na pojavu takvih znakova treba odmah reagirati, bez obzira na trenutačnu epidemiju koronavirusa.

- Preporuka je zvati hitnu medicinsku pomoć, ona na najbrži način doveze pacijenta u jedinicu liječenja moždanog udara, a isto tako sustavom koji smo uspostavili ona najavi svoj dolazak tako da dežurni neurolog je već spreman, dodao je David Bonifačić, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka.

Liječnici trenutačno rade u otežanim uvjetima, ali akutni pacijenti, poručuju, adekvatno se zbrinjavaju.

- Mi smo spremni, imamo svu zaštitnu opremu koja je potrebna u takvim situacijama. Obzirom da je to akutno stanje i da mi ne znamo je li bolesnik pozitivan ili ne, svakom pacijentu pristupamo na način kao da je Covid pozitivan. Prošli tjedan je bio jedan Covid pozitivan pacijent, vrlo vjerojatno da je i sam Covid bio uzrok tog njegovog stanja, naglasila je Slavica Kovačić, Klinički zavod za radiologiju KBC-a Rijeka.

Zahvaljujući novom obliku liječenja, mehaničkoj trombektomiji odnosno vađenju ugruška iz krvne žile, veći broj pacijenata ima priliku ponovno se vratiti normalnom životu. Ove je godine u riječkom KBC-u izvedeno 67 takvih zahvata, što je dokaz da se unatoč pandemiji hitni pacijenti rješavaju pravovremeno i učinkovito.