Održano simbolično izdanje filmskog festivala u Cannesu

I jedan od najutjecajnijih filmskih festivala, onaj u Cannesu, nakon što je otkazan u svibnju, u svojem će sedamdesetogodišnjem postojanju zapamtiti koronakrizu.

Organizatori su se opirali online festivalu i nekoliko puta odgađali početak, no 73. kanski filmski festival pretvoren je, umjesto dvotjedne parade filma i glamura, u kratko trodnevno druženje filmskih umjetnika.

Cannes special 2020. održan je proteklih dana s ambicijom tek da upuhne kisik u sektor koji guši zdravstvena kriza.

Festival je počeo u utorak prikazivanjem filma ‘Un triomphe’, komične drame Emmanuela Courcola s Kadom Meradom i Marinom Hands, a to ‘posebno izdanje’ Festivala završilo je sinoć, u četvrtak, dodjelom Zlatne palme za najbolji kratkometražni film. Dobitnik je redatelj filma 'Catdog' indijski fimaš Ashmita Guha Neogi.

Ukupno je bilo prokazano četiri filma, od kojih dva strana ‘Asa Ga Kuru’ (‘Prave majke’) Japanke Naomi Kawase i prvi film Gruzijke Dee Kulumbegashvili, ‘Beginning’ (‘U početku’), nagrađen u San Sebastianu.

Festival je zatvorio film ‘Les Deux Alfred’ (‘Dva Alfreda’) Brune Podalydsa, u nazočnosti redatelja i glavne glumice, Sandrine Kiberlain.

- Ovaj je grad nevjerojatno pogođen krizom. Dvorana je inače prepuna događaja, izložbi, projekcija svih vrsta. Mi i dalje želimo slaviti film i zato smo organizirali ovaj minifestival - ne ‘mali Cannes’, već mali trenutak u kojem predstavljamo filmove, njihove autore, ovo je trenutak da budemo zajedno, poručio je Thierry Fremaux, glavni tajnik Filmskog festivala u Cannesu.

Predsjednik Filmskog festivala u Cannesu Pierre Lescure napomenuo je da je 'sve u čemu trenutačno živimo tragično': No, istodobno je predivno vidjeti da je Francuska kao zemlja koja se od Drugog svjetskog rata silno skrbi za film i danas nevjerojatno živa na svjetskoj filmskoj sceni, rekao je Lescure.