Maksimir iz ptičje perspektive

Maksimir je prvo javno šetalište u jugoistočnoj Europi, koje se često opisuje u superlativima kao naš najveći i najvredniji perivoj. On skriva mnogo povijesti, biljnih i životinjskih vrsta, a njegova slikovitost i romantičarski koncept inspirirali su mnoge umjetnike.

Među njima je i Saša Ćetković, koji u Studiju Moderne galerije Josip Račić izlaže seriju fotografija ‘Maksi mir / Maxi Peace’.

- Ovom izložbom želim podsjetiti ljude da im nisu potrebna krila kako bi se vInuli iznad svojih problema. Dovoljno je na trenutak pobjeći u tišinu Maksimira, kaže naš cijenjeni fotograf Saša Ćetković u povodu svoje izložbe fotografija koje je snimao u tom čudesnom zagrebačkom parku.

Maksimir je otvoreni romantičarski perivoj engleskog tipa, koji svojom organskom strukturom oponaša slobodnu, divlju prirodu. Omiljen je među ljudima, životinjama - i fotografima.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:- Maksimir znači bijeg, maksimalan mir koji imaju ptice koje lebde iznad naših glava. Kad sam letio balonom iznad Zagreba, negdje na 1000 metara, onda sam spoznao tu apsolutnu tišinu koju ptice doživljavaju, priča Saša Ćetković.

To ga je inspiriralo da se vrati u vrijeme kad parka još nije bilo, a tamošnju su prirodnu biskupsku šumu nastanjivale brojne ptice grabljivice. Saša Ćetković preparirane eksponate iz Lovačkog muzeja vraća u njihovo prvobitno prebivalište.

- Možete me zamisliti kako šećem s 30 kilograma opreme, stativom i metarskom pticom po Maksimiru, dok mi klinci kažu da sam Harry Potter, dodaje Ćetković.

Kustosica izložbe Iva Körbler napominje da je nas Maksimir, s tom serijom fotografija Saše Ćetkovića kroz očište životinja, ptica grabljivica, podsjeća da se možda najveća ljepota tog kultiviranog gradskog perivoja i pejzaža krije upravo u tim višim pogledima i vizurama.

Saša Ćetković perivoj je prikazao iz ptičje perspektive i time nas motivirao da u šetnji Maksimirom pomaknemo pogled prema gore.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: