Vježbanjem u teretani protiv raka dojke

U Hrvatskoj prosječno svaka 11. žena oboli od karcinoma dojke, u Istri čak svaka deveta! Jedna hrabra žena iz Pule unatoč teškoj dijagnozi, svakodnevno vježba i priprema se za natjecanje u bikini fitnessu.Pulska teretana Vanjin je drugi dom, ali između dviju kemoterapija. Kvržicu na dojki napipala je s nepunih 28 godina, i obratila se liječnicima. Otad je prošlo cijelo desetljeće.

- Rekli su mi: „Ma nije vam to ništa, to vam je masno tkivo". Naravno, to nešto iznutra mi nije dalo mira, pa sam ja ponovno otišla napraviti punkciju dojke, odnosno te kvržice. Tada su mi rekli da nisu to neke promjene, a u nalazu mi nitko nije rekao da je to karcinom, govori vježbačica Vanja Dukić.

Ali bio je. Kvržica veličine graška u dva je tjedna dosegnula veličinu loptice za stolni tenis. Hitna operacija, pa zračenja, kemoterapije i opadanje kose.

- To mi je bio najgori dan u životu, baš stvarno najgori. Ja sam to tako jako loše podnijela, na skoro mjesec dana sam se zatvorila u kuću. Opet počinjem s tim kemoterapijama, tako da neću sigurno još dugo imati kosu ali nek' je sve zlo u kosi, dodaje.

Bol u kostima nije ju spriječila da vježba te je predstavljala ovaj sport i svoju kategoriju na nedavnom Poreč Sportfestu, gdje je sve ostavila bez riječi.

- Kada sam se popela na tu binu i skinula tu periku, ljudi su počeli pljeskati i jako puno njih je počelo plakati, dodaje.

Želja joj je državno ili čak svjetsko prvenstvo. U lavicu Vanju, vjeruju svi, od trenerice do prijatelja i obitelji. Pred njom je novi ciklus kemoterapija zbog metastaza na jetri, a nada se da će je nakon toga transplantirati.