Kako pravilno oprati ruke

Pranje ruku vodom i sapunom najlakši je i najvažniji način za sprječavanje širenja virusa i čuvanje vlastitog zdravlja. Na taj način s površine kože uklanjamo sve neželjene patogene, ali na žalost uklanjamo i one dobre bakterije i druge mikroorganizme.

Čistoća je pola zdravlja – kaže poznata poslovica, koja posebno dolazi do izražaja u vremenu u kojem živimo. Čiste ruke, osim za očuvanje zdravlja, ujedno su i jedna od najučinkovitijih mjera u sprečavanju prenošenja virusa i bakterija. U praksi nije važno samo oprati ruke, već ih treba oprati pravilno.

- Ruke treba trajati otprilike 30 sekundi. Često kod pranja ruku pogriješimo jer operemo samo dlanove. Međutim osim dlanova treba oprati i nadlanice te kožu između prstiju, kao i vrškove prstiju te posvetiti pažnju samom palcu - savjetuje doktorica Barbara Bekavac, spec. epidemiologije, HZJZ.

Osim što ruke treba prati pravilno, treba ih prati i redovito - kada osjetimo da su nam ruke prljave, prije obroka, prije dodirivanja lica, prije bilo kakvog dodira s hranom, poslije korištenja toaleta, zatim nakon posjete bolesnoj osobi, nakon kihanja, kašljanja, puhanja nosa...

Vrijeme u kojem živimo nosi sa sobom puno češće korištenje dezinfekcijskih sredstava, kao dio mjera u borbi protiv širenja korona infekcije.

- Frekvencija dezinfekcije ovisi o različitom nizu okolnosti. Ako nismo ništa dirali, nismo dodirivali druge predmete, naravno da nema nekakvog velikog rizika da smo od posljednje dezinfekcije onečistili ruke s nekim mikroorganizmima. No ako smo dirali određene predmete, ako smo bili u kontaktu s ljudima, onda postoji nekakav rizik - napominje doktor Lovro Bucić, spec. epidemiologije, HZJZ.

Mnogi se pitaju može li učestalo korištenje dezinficijensa negativno utjecati na normalnu fiziološku floru i kožu ruku. Doktor Bucić objašnjava da dezinfekcija ruku može biti neučinkovita ako su ruke, primjerice, vidno zaprljane. Također, kod određenog postotka ljudi svakako će se javiti, kaže, nekakve reakcije na učestalo dezinficiranje ruku jer neki dezinficijensi imaju u sebi i zaštitna sredstva za kožu, drugi nemaju.

Unatoč mogućnosti lokalne iritacije, dobrobit pranja i dezinfekcije ruku jedan je od ključnih faktora u sprečavanju širenja virusa korone, ali i gripe koja je pred vratima.